Bygget mellan Bryggavägen och Björkuddsvägen är i full gång för det som höstterminen 2025 ska bli nya Ekebyhovsskolan och vid den gamla skolan ska nya skollokaler byggas.

För att minska trafiken som påverkas under bygget planerar kommunen nu för en flytt av Ekebyhovs förskola, ner till den nya förskolan i Tappsund.

– Det riskerar att blir trångt för de som ska hämta och lämna och för mattransporter till förskolan. Så då presenterar vi det här som en lösning, säger Johannes Pålsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Ekerö kommun.

Flytt kan ske i maj

Enligt förslaget, som barn- och utbildningsnämnden ska ta ställning till på sitt möte 5 februari, skulle flytten ske i maj.

– Vi behöver inreda förskolelokalerna, men i övrigt är det klart. Så det här är ett sätt att lösa trafikproblemen under byggtiden av den nya skolan, säger Johannes Pålsson.

Ekebyhovs förskola kan komma att flytta ner till den nya förskolan i Tappsund, under tiden bygget pågår i området.

Ekebyhovs förskola kan komma att flytta ner till den nya förskolan i Tappsund, under tiden bygget pågår i området.

Mikael Andersson

Förskolelokalerna i Tappsund har plats för mellan 80 och 100 barn, men står i dag tomma. Detta eftersom de planerade bostäderna vid Ekerö strand, där förskolans barn är tänkta att bo, ännu inte är klara.

Vilken roll Ekebyhovs förskolas lokaler kan komma att spela i skolornas lokalpussel framöver är ännu inte klart.

– Men där kommer vi ha stora tomma lokaler som kan användas för det som inte är beroende av stora transporter och hämtning och lämning, säger Johannes Pålsson.

När nya Ekebyhovsskolan väl står klar är planen att Ekebyhovs förskola ska flytt tillbaka till Ekebyhov.