Källtorpsskolans skolgård ligger tom, mörk och blöt. Men inne i ungdomsföreningen Swats lokal är det tänt.

– Vi har målat, möblerat och installerat kök och tv här, säger Elias, 18, som sitter i styrelsen.

I sjutton år har ungdomsföreningen Swat fungerat som en slags mobil fritidsgård i Järfälla. De har arrangerat mängder av utflykter, spökrundor, paintball-tävlingar, film- och fotbollskvällar.

Föreningen har idag 2 500 aktiva medlemmar och de två ledarna Ali Al-Djaber och Aiya Mohsen Ali har lagt ner stora delar av sin vakna tid för att hjälpa och stötta ungdomarna. 

– Vi är ingen vanlig fritidsgård. Vi har blivit mycket mer än så. Vi ställer upp för barnen när de behöver oss som mest, säger Aiya Mohsen Ali.

Aiya Mohsen Ali har tidigare lyfts som en Lokal Hjälte av Lokaltidningen Mitt i Järfälla.

Aiya Mohsen Ali har tidigare lyfts som en Lokal Hjälte av Lokaltidningen Mitt i Järfälla.

Erik Lejdelin

Hjälper unga

Hon har tidigare lyfts av Lokaltidningen Mitt i för att hon lyckades avstyra en ung man med självmordstankar. Och det var ingen engångsföreteelse.

– När någon som mår psykiskt dåligt hör av sig till mig är det första jag gör att starta bilen.

De två ledarna möter unga med psykisk ohälsa, unga som blivit utsatta för sexuella övergrepp. De har hjälpt unga killar som dragits in i gängkriminalitet. De möter barn som tvingats stjäla bröd i affärerna för att det saknas mat hemma.

– Det är inget åtta till fem jobb. Jag kan inte bara stänga av telefonen.

Pengarna tagit slut

Deras lön har de senaste tre åren finansierats av Allmänna arvsfonden. De har även fått mindre föreningsbidrag från kommunen och under förra styret fick de pengar genom ett IOP-avtal.

Men under februari gick projektet med Allmänna Arvsfonden ut vilket utgjorde den största delen av de två fritidsledarnas löner. Även kommunens IOP-avtal gick ut i februari. Att se till att en finansiering var på plats har varit en akut fråga för föreningen.

– Politikerna har vetat om det här. Under valrörelsen utlovade de att vi kommer få ökade ekonomiska resurser, men processen har tagit alldeles för lång tid, säger Aiya Mohsen Ali.

I stället möttes de av en ekonomisk kalldusch. De uppger att föreningsbidraget som tidigare låg på 70 000 sänktes till 50 000 kronor per år.

Efter flera års hårt arbete med Swat måste de två fritidsledarna nu söka andra jobb, vilket innebär en enorm förlust för verksamheten.

– Verksamheten kommer minska drastiskt. Vi kommer försöka arbeta ideellt men det blir en enorm skillnad från att ha två heltidsanställda. Vi kommer inte kunna nåt ut till alla de ungdomar som behöver vår hjälp. Och behovet är väldigt stort, säger Aiya Mohsen Ali.

Elias, 18, hade gärna sett samma engagemang som S hade i fallet med Unga örnar, en annan ungdomsverksamhet Mitt i berättat om, som i Swat.

Elias, 18, hade gärna sett samma engagemang som S hade i fallet med Unga örnar, en annan ungdomsverksamhet Mitt i berättat om, som i Swat.

Erik Lejdelin

Svikna löften

Och ungdomarna riktar nu skarp kritik mot det politiska styret som de menar lovat saker de inte kan hålla.

– Vi känner oss utnyttjade. De lovade en massa saker innan valet, att de skulle hjälpa Swat med en fritidsgård, att vi skulle få mer ekonomiskt stöd. Men om inte vi får ekonomiska resurser så att Ali och Aiya kan vara kvar så har allt bara varit tomma ord, säger Elias.

Ett hundratal elever och personal från Källtorpsskolan gick ut i ett upprop för att få politikerna att reagera. Men svaret de fick har enligt ungdomarna bara varit ännu fler löften utan konkreta svar på hur och när de ska få hjälp.

– Det här är våra ungdomsår det handlar om, vi kan inte vänta hur länge som helst. Swat behövs och ungdomar kommer fara illa om verksamheten försvinner, säger Emilja, 14.

Emilja, 14, känner sig sviken av politikerna som inte kan ge några tydliga besked om vad som ska hända med Swat.

Emilja, 14, känner sig sviken av politikerna som inte kan ge några tydliga besked om vad som ska hända med Swat.

Erik Lejdelin