Det kommer ta tid. Det är styrets besked till Swat som nu saknar tillräcklig finansiering för att fortsätta med verksamheten.

– Vår budget klubbades i december och vår politik verkställs nu ute i nämnderna. Vi ändrar nu om föreningsstödet så att organisationer, som Swat, får möjligheten att bedriva öppen fritidsverksamhet. Jag förstår frustrationen över att det tar tid, men vi kan inte jobba snabbare än vad vi gör, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under förra mandatperioden förlorade Unga örnar sitt föreningsstöd när kommunen ändrade om reglerna för hur stödet skulle betalas ut. Man menade då att reglerna kring vilka som fick stöd och på vilka grunder behövde tydliggöras.

Då riktade S stark kritik mot det förra styret som man menade gömde sig bakom juridiken.

– De stängde den dörren, och nu kommer vi öppna den igen, säger Eva Ullberg.

Men nu står ju Swat utan pengar och ledarna har försvunnit?

– Jag förstår frustrationen, men vi måste ha det nya regelverket på plats och vi jobbar så snabbt vi bara kan.

Ungdomarna känner sig svikna, har man kunnat förklara det här på ett tydligare sätt?

– Jag tar det till mig. Vi har träffat dem vid flera tillfällen och vi har svarat på brevet från Källtorpsskolan där vi förklarat vad vi vill men att det tar tid. Det här är ett löfte som vi vill infria så snabbt det bara går.

Letar lokal

Kommunalrådet Aphram Melki (C) säger att Swats arbete är "guld värt" och att de har en ovärderlig kontakt med ungdomarna i Järfälla.

– Pengarna finns men regelverket går inte att förändra i en handvändning. Det går inte att betala ut några tusenlappar här och där som en quick fix. Vi vill se längre samarbeten.

Just nu letar man efter en lokal på Söderhöjden, som Swat kan ansöka om att få sköta.

– Det kommer stå fritt för alla att ansöka, men vi vet att Swat känner Järfällaungdomarna som ingen annan.