– Och ibland är vi här nästan allihop, då är det som allra roligast! säger Christoffer Falsen.

Therese har precis satt en deg inne i köket. Samtidigt dyker Christoffers bröder Emil och Emanuel upp.

Therese Falsen är den som är på plats mest på Café Stök. "Ja, det är jag och vår hund Kiwi, han är ett riktigt dragplåster", säger hon.

Therese Falsen är den som är på plats mest på Café Stök. "Ja, det är jag och vår hund Kiwi, han är ett riktigt dragplåster", säger hon.

Mikael Andersson

– Vi har alla olika styrkor, och även åsikter, men samarbetet funkar jättebra. Therese som är här mest får bestämma mest, säger Emil.

Fick chans att ta över

Det var i augusti i fjol som Therese och de tre bröderna startade Café Stök vid Silverdals torg. Då hade Therese varit där ett tag som bagarlärling hos den tidigare ägaren då hon fick möjlighet att arbetsträna efter att ha blivit utbränd som bildlärare och fritidspedagog.

– Jag jobbar mer nu än innan, men här är det på mina villkor. Jag sätter själv planeringen och logistiken, säger hon.

– Vi i familjen hade länge tänkt att det vore kul att göra något tillsammans, och när Therese blev bagare mitt i livet och fick chansen att ta över kafét bestämde vi oss för det här, säger Christoffer medan han vinkar glatt till några Silverdalsbor som passerar utanför.

En mötesplats

En tanke med kafét var att skapa en mötesplats i Silverdal, och det har i mångt och mycket lyckats, förklarar Christoffer.

– Vi har mycket stammisar. På eftermiddagarna kan ungdomar sitta här och plugga. Extra glad blir jag när någon kommer in bara för att köpa med sig en sallad men blir sittande en timme och pratar. Då har vi lyckats, säger han.

– Christoffer kan stå och prata med kunder i timmar! avslöjar Emil.

– Ja, han är ”hovmästarn”, men det är bra. Då kan jag koncentrera mig på att jobba i köket, säger Therese.

"Balans mellan sött och nyttigt"

Hon berättar att hon försöker baka nyttigt, ofta med rågmjöl i bullarna och rödbetor eller morötter i bröden.

– Det gäller att hitta en bra balans mellan sött och nyttigt, säger hon.

Sortimentet är lite olika från dag till dag, och så får det gärna vara.

– Vi är inte Gateaux. Vissa dagar har vi scones, andra inte. Ibland hinner vi göra iste, ibland inte. Bullar och frallor har vi så klart alltid, men mycket annat varierar, säger Christoffer.

– Det är ett hembageri. Allt är inte perfekt, men allt är gjort med kreativitet och med kärlek, säger Therese.