Under onsdagen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) nya initiativ med stöd av den tillfälliga pandemilagen som trädde i kraft 10 januari.

Om smittläget kraftigt försämras kan regeringen göra det möjligt att snabbt stänga ner olika verksamheter. Samtidigt finns det en möjlighet för museer och konsthallar att hålla öppet, då de föreslås få samma regler som butiker och gym, med ett visst antal besökare per kvadratmeter.

Förslaget som nu ska på remiss tas emot med öppna armar på museer runt om i Stockholm.

– Vi har inte hunnit kika på förslaget i detalj än, men det känns väldigt positivt. Vi ser ofantlig mycket fram emot att kunna välkomna våra besökare igen. Det är oerhört bra att det nu finns lagstiftning att luta sig mot, säger Lisa Månsson, museiverksamhetschef på Naturhistoriska.

Naturhistoriska tvingades stänga vid höstlovet. Något exakt datum för ett öppnande finns inte.

– Jag skulle gissa på att det blir under tidig vår. Vi får se hur det ser ut vid påsk. Det kommer bli på ett tryggt och pandemianpassat sätt, men vi kommer kunna öppna och det är det viktiga, säger Lisa Månsson.

Hur det blir med Cosmonova är inte klart. Att samla en grupp personer för att visa en film är inte samma sak om att besökare strosar runt i ett museum.

– Skulle det till exempel landa på ett maxantal på åtta personer är det inte ekonomiskt hållbart att hålla Cosmonova öppet, säger hon.

Tekniska öppnar nästa vecka

Tekniska museet, som stängde sista oktober, började förbereda en öppning redan när pandemilagen och regleringen av besökare i butiker och gallerior kom i början av året. Den 26 februari, lagom till sportlovet, släpper museet in publiken igen. 

Museet är med sina 10 000 kvadratmeter dubbelt så stort som Biltemas största varuhus och kan enligt pandemilagen rymma runt 500-600 personer, uppger museidirektören Peter Skogh. Men till en början kommer som mest 250 besökare få vistas samtidigt i huset.

– Vi har planerat det som om museet var en stor galleria och har satt upp ett maxantal besökare per rum som om det rörde sig om butiker. Så vi tillämpar redan de här reglerna. Vi börjar smått för att alla ska känna sig trygga. Sen får vi se om vi kan skala upp, säger Peter Skogh.

Hoppas på en vår på Skansen

Skansen, som är ett friluftsmuseum, omfattas också av regeringens nya förslag. Vd:n John Brattmyhr hoppas att Skansen ska kunna öppna igen den första april.

– Vi vill kunna öppna ute så mycket som möjligt och erbjuda en vår på Skansen med djurbarn och blomsterprakt. Vi håller också tummarna för att vi kan öppna inomhusmiljöer som Lill-Skansen och Baltic sea science center men det vet vi inte ännu, säger han.

Trots att dagens besked tyder på ljusare tider för museerna är John Brattmyhr oroad för hur Skansen, som varit stängt sen slutet av november, ska klara sig.

–  Jag känner en stark oro. Vi måste kunna öppna för våra gäster för att kunna betala räkningarna och överleva, säger han.

Även Nationalmuseum står redo att öppna om Kulturdepartementet och Folkhälsomyndigheten ger klartecken.

"Zornutställningen är i princip färdig för att kunna öppnas i slutet av mars om det allmänna smittläget tillåter" skriver museet i ett mejl till Mitt i.

Vasaskeppet kan besökas inom kort

Vasamuseet hoppas kunna öppna under våren.

–  Är det något vi på Vasamuseet är duktiga på så är det att hantera besökare och se till att de känner sig välkomna och trygga. Det ser hoppfullt ut och vi följer riktlinjer och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regeringen. Vi får se vilka riktlinjer ”de nya begränsningarna för museer” kan ge oss i vårt resonemang om när vi kan öppna och hur många vi kan släppa in åt gången, säger Jenny Lind, museichef på Vasamuseet.

Vasamuseet stängde i mars 2020 och öppnade igen 15 juli. Sedan stängde de på nytt den 30 oktober och har hållit igenbommat sedan dess.

– Nu hoppas vi som sagt snart kunna öppna igen, säger Jenny Lind.

Abba håller stängt

Abbamuseet på Djurgården går dock en annan väg och har fortsatt stängt.

"Även om vi har möjlighet att öppna så väljer vi i nuläget att avvakta. Vi utvärderar löpande utifrån rådande omständigheter och hur situationen utvecklas, i synnerhet när det kommer till inresandet till Sverige och lokalt med kollektivtrafiken", skriver Caroline Fagerlind, museichef, i ett mejl till Mitt i.