ÖLSPRUT PÅ VATTEN. Många blivande studenter planerar nu att åka båt istället för studentflak för att fira sin examen. Foto: Sacharias Källdén / Mostphotos

Stockholms studenter byter lastbilsflak mot båtdäck

Istället för spruta öl på lastbilsflak planerar studenter i Stockholm att fira till sjöss. Bokningstrycket på restaurangbåtar är högt inför årets examen, men smittskyddsläkaren ser stora risker med de våta festerna.

  • Publicerad 10:03, 14 apr 2021

Sedan Transportstyrelsen förbjöd även årets ölsprutande från lastbilsflak med hänvisning till pandemin har många klasser i stället tagit sikte på Stockholms båtliv för att fira sin student.

Niclas Janson, en av ägarna på Strand rederi som har två restaurangbåtar i Stockholm, såg bokningarna ta fart när studentflaken stoppades i vintras.

– Framför allt är det andra i veckan i juni när det är utspring som det är rejält bokat. Det är en ökning som märkts för hela branschen, säger han.

Samma regler som för krögarna

Att en studentklass hyr in sig på en båt kan vara okej om det serveras mat och dryck. Då gäller samma regler som på en restaurang, till exempel får som mest fyra personer sitta tillsammans vid ett bord. Det ska vara minst en meter mellan alla sällskap, ett avstånd som ska kunna hållas överallt på båten.

Studenterna får bara äta och dricka sittande och skulle dans dra igång blir det en egen offentlig tillställning, där som mest åtta personer vara med. Det uppger Monika Gerdhem, avdelningschef på stadens miljöförvaltning, som ansvarar för tillsynen av restauranger.

– Särskilt när man dansar är det viktigt att man håller ordentligt avstånd, minst en meter gäller även där, precis som på resten av båten. Det får inte förekomma trängsel, säger hon.

Studentflaken förbjuds även nästa år

"Firar på ett tryggt sätt"

Strand rederi anser att de kan genomföra sina studentkryssningar på ett coronasäkert sätt.

På båtarna får som mest 70 respektive 40 personer åka med åt gången men det vanligaste är att studenterna har bokat in sig klassvis, enligt delägaren Niclas Janson.

Förutom att antalet passagerare begränsats jobbar också personal ombord för att se till att alla ordningsregler följs, enligt rederiet, som understryker att man noga följer det regelverk som finns.

– Vi ser till att man håller avstånd och firar studenten på ett roligt och tryggt sätt. För oss som rederi är säkerheten alltid det viktigaste, säger Niclas Janson.

Smittskyddsläkaren: "Stor risk"

Men även om både studenterna och rederierna kan ha goda avsikter innan båten kastar loss ser smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund stora risker att det trots allt uppstår oönskat mingel och dans ombord.

– Även om det finns ett gott uppsåt så undrar jag om man verkligen sitter still under hela båtturen. Jag ser en stor risk för att man inte göra det. Jag förstår att det lockar att fira men vi har de restriktioner som vi har för att vi har en väldigt hög smittspridning i Stockholm, säger Maria Rotzén Östlund.

I nuläget har hon svårt att se att det kan bli några stora fester eller middagar för årets studenter.

– Just nu är rådet att man bara ska umgås i sin sociala bubbla. Det är väldigt tråkigt och jag önskar att studenterna skulle få fira men det är inte läge för det nu. Förra året såg vi många kreativa firanden där man träffades utomhus och sågs digitalt. Jag tror att man får fira så även det i år, säger Maria Rotzén Östlund.

Staden ska kontrollera

Hur stadens miljöförvaltningen ska kontrollera restaurangbåtarna ska man nu diskutera.

– I och med att vi har fått indikationer nu om att det här är på gång så får vi titta på hur vi kan kontrollera det på bästa sätt. Det är något som vi får ta tag i som nästa grej, säger Monika Gerdhem.

Vilken student stundar för 02:orna?

Bara åtta personer på båtar utan servering

Om en båt har servering av mat och dryck så är den att betrakta som ett serveringsställe. Då gäller samma regler som för en restaurang. Till exempel ska gästerna sitta ner och vara högst fyra vid bordet. Båten får hålla öppet som längst till 20.30.

Det är kommunerna som har tillsyn över serveringsställena.

Har båten ingen ordnad servering kan kryssningen i stället räknas som en privat sammankomst. Då får som mest åtta personer kliva ombord. Här gäller pandemilagen.

Enligt länsstyrelsen, som ansvarar för den tillsynen, har man hittills framför allt haft kontakt med bussbolag som marknadsfört studentfester, men man känner också till att båtbolagen bokar in studentkryssningar.

Än så länge har studentfestandet inte dragit igång, därför arbetar länsstyrelsen med att informera bolagen som hyr ut fordon om det regelverk som gäller.

Om de inte rättar sig efter reglerna kan länsstyrelsen gå vidare med förelägganden förenade med viten.

Visa merVisa mindre