Länets fem mottagningar för patienter med psoriasis och svåra eksem tvingas stänga.

På grund av pandemin har de inte kunnat ha lika många vårdbesök som vanligt, med minskad ersättning från regionen som följd.

– Vi har nu varslat samtliga medarbetare, säger verksamhetschef Annelie Edrén.

37 personer, de flesta sjuksköterskor och undersköterskor, blir därmed av med sina jobb. 18 läkare förlorar sina uppdrag.

Vårdcentral och sjukhus

Patienterna, 5 400 med kroniska diagnoser som psoriasis och atopiska eksem, får vända sig någon annanstans.

– Ja, det blir till vårdcentralen, eller till sjukhusens akutmottagningar, om de får svåra besvär, säger hon.

Men där finns inte medicinsk ljusbehandling som Psoriasisföreningens mottagningar erbjuder.

Att Psoriasisföreningen driver mottagningar kommer sig av att medlemmarna tog saken i egna händer för 50 år sedan. Innan dess kunde de få ligga inne i veckor på sjukhus för behandling.

Färre vårdbesök

Nu har de kunnat komma på drop in. Totalt har mottagningarna 68 000 vårdtillfällen per år. Men på grund av pandemin har det blivit nödvändigt med tidsbokning och då har långt färre vårdbesök kunnat göras.

– Vi ingår i vårdvalet, och 30–50 procent färre vårdbesök minskar våra intäkter lika mycket. Vi har vänt oss till regionen och bett om hjälp, men mötts av kalla handen, säger Annelie Edrén.

Det skulle behövas 2–3 miljoner kronor för att överleva till hösten, när pandemin förhoppningsvis är över, enligt henne.

Goda resultat

I en skrivelse till Region Stockholms avtalsutskott föreslår nu Sverigedemokraterna att pengar skjuts till.

"Psoriasisvården är inte vilken vård som helst. Den är kapitalintensiv, med tunga och dyra maskiner. Samtidigt som den utförs av en enda vårdgivare, med därtill goda resultat", skriver de.

– Det blir ett stenhårt slag mot en jämlik vård. Att gå med sex miljarder överskott samtidigt som viktiga vårdgivare tvingas lägga ner är vansinne. Vi behöver hjälpa vårdgivarna med tillfälliga bidrag för att klara pandemin, säger Gabriel Kroon (SD).

Prioriteras inte

Men Lars Rådén (M), avtalsutskottets ordförande, menar att regionen inte kan ha en specialersättning till en vårdgivare för vård som inte blivit utförd, ur ett juridiskt perspektiv.

– Ur ett prioriteringsperspektiv är det också svårt, sjukvården är ansträngd under pandemin. Då måste vi prioritera den vård som faktiskt utförs. Det är väldigt tråkigt om de måste lägga ner, vi kommer nu att se till att patienterna kan få sin vård tillgodosedd hos andra vårdgivare inom vårdvalet, säger han.