När den amerikanska konsultfirman Oliver Wyman Forum och University of California i Berkeley rankar 60 storstäders kollektivtrafik under 2022 hamnar SL-trafiken i Stockholm på en tredjeplats.

– Jag är stolt över det vi uträttat tillsammans inom politik, förvaltning, operatörer, innovatörer och entreprenörer med medarbetare, kommenterar Kristoffer Tamsons (M), avgående ordförande för SL.

Rapporten fokuserar bland annat på närheten till kollektivtrafiken för resenärer. Men även nivån på biljettpriser, reshastigheten och hur man hanterar trängsel.

Det är första gången som kollektivtrafiken finns med i konsultfirmans jämförelser.

Tvåa efter San Fransisco

På det sammanräknade indexet "Urban mobilty readiness" – som även inkluderar laddinfrastruktur för elbilar, villkor för gångtrafikanter, cykling med mera – hamnar Stockholm på andra plats i världen efter San Fransisco.

– Det är glädjande att vi ligger så högt. Vårt mål är att bli bäst i världen på kollektivtrafik, säger Anton Fendert (MP), nytt regiontrafikråd.

Så hur är Stockholms som biliststad? Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännen) hänvisar till en rankning från brittiska Mr Auto från 2019 där Stockholm kommer på 18:e plats.

Dyr boendeparkering

Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på riksförbundet ser mycket som skulle kunna bli bättre:

– Avgiften för boendeparkering är den högsta i Sverige och även hög i ett europeiskt perspektiv. Trängselavgifterna ökar också. Den som behöver bilen betalar mer i skatter och avgifter än vad man kostar samhället och har i hög grad bidragit till utbyggnaden av kollektivtrafiken, kommenterar hon.