ANDRA BYGGER. Privata aktörer ska bygga - staden ska hyra. Foto: Mostphotos / Pressbild

Stockholm satsar på flera nya idrottsanläggningar

Ikväll, tisdag 22 juni, klubbar idrottsnämnden igenom satsningar på nya idrottshallar och en ny multisporthall.

  • Publicerad 07:43, 22 jun 2021

Det rör sig om två samarbetsavtal som är ett första steg i en överenskommelse med privata aktörer.

Målet är att bygga två ishallar på Sätra IP, en ny multisporthall på Vårbergs IP samt att renovera Brännkyrkahallen som också ska kompletteras med tre nya hallar.

– Vi behöver fler idrottshallar och genom att släppa in fler som vill investera i Stockholm kan vi få fler hallar och ytor för idrott. Det behöver föreningslivet så att fler stockholmare kan ägna sig åt idrott. Som det ser ut idag har föreningar köer för barn och ungdomar som vill vara med och idrotta, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd, i ett pressmeddelande.

Upplägget är att idrottsnämnden, när byggnationerna är klara, kommer att hyra idrottsanläggningarna och upplåta dem till föreningslivet.

– Syftet är att få mer idrott för pengarna. Det här är det första steget, nästa steg är en förhandling om framtida hyror, säger Karin Ernlund.

Unga överger idrotten under pandemin

Sätra IP

På Sätra idrottsplats finns idag ishall, friidrottshall, idrottshall, naturgräsplan och friidrottsytor. Vintertid finns också en naturisrink och ett skidspår.

Ishallen är i dåligt skick och kommer att behöva stänga i närtid och en evakueringslösning planeras på Mälarhöjdens IP.

Hemsö Fastighets AB ska uppföra två ishallar – en träningshall och en som uppfyller Svenska ishockeyförbundets krav för anläggningar för matcher i division 1 herrar.

Visa merVisa mindre

Vårbergs IP

Har idag en utomhusrink, två konstgräsplaner och en grusplan.

Fastighetskontoret tog nyligen fram en ny detaljplan för utbyggnad av Vårbergs IP och har påbörjat projektering av en ny multihall.

Hemsö Fastighets AB ska uppföra en multihall som inrymmer bland annat en fotbollshall, en idrottshall, servicefunktioner till uteidrottsytorna, boulebanor, en blackbox och lokal för fritidsändamål.

Visa merVisa mindre

Brännkyrkahallen

Hallen är idag fördelad på två hallar för bollsport och gymnastik, kampsportshallar, skytteklubb och bowling.

Hallens tekniska installationer är uttjänta och den behöver även anpassas för att möta dagens lagkrav. Fastighetskontoret har tillsammans med idrottsförvaltningen utrett möjligheten att komplettera med två fullstora hallar.

Nystad Stockholm idrott & skolfastigheter AB har inkommit med en ansökan om att både förvärva den befintliga Brännkyrkahallen samt bygga tre nya hallar.

Visa merVisa mindre