Målet var att bygga 10 000 bostäder 2023. Men när staden summerar byggtakten hittills i år konstaterar man att man missar målet med råge. Som prognosen ser ut nu kommer man inte påbörja byggandet av mer än 3 000 bostäder.

Efterfrågan och räntor styr

Låg efterfrågan på nyproducerade bostadsrätter och villor till följd av den stigande räntan är en anledning till den låga byggtakten. Men även ökande produktions- och finansieringskostnader för hyresrättsbyggandet menar staden är anledningen till den lågt ställda prognosen, eftersom det "driver upp hyresnivåerna som krävs för att hålla projektet lönsamt". Det skriver nämnden i rapporten.

Missar flera mål

Mellan januari och augusti har endast 1 522 bostäder påbörjats och i den ekonomiska rapporten för andra kvartalet har prognosen fått reviderats ned, jämfört med första kvartalet.

Man kommer heller inte uppnå målet om 8 000 markanvisningar under 2023. Från januari till augusti har 3 704 markanvisningar för bostäder gjorts. Prognosen för hela året landar på 6 500, alltså 1 500 färre än årsmålet.