Står upp. Frågan om gärdet är infekterad i vissa kretsar. Måns Jonasson berättar att ett par personer i hans nätverk avböjt att vara med eftersom de befarar att bli impopulära bland grannarna. "Man vill inte synas i den här frågan." Foto: Anders Björklund

”Stockholm är inte ett museum”

I samrådet för Nytorps gärde hördes många negativa röster. Men det finns också de som är för byggplanerna. I ljuset av bostadsbrist och klimatkris menar Kärrtorpsbon Måns Jonasson att Nytorps gärde är en utmärkt plats för bostäder. Gärna fler än planerat: "Stockholm är inte ett museum" säger han.

  • Publicerad 18:15, 21 feb 2022

Vid Nytorps gärde planeras för 650 bostäder, idrottshall, förskolor, närservice och olika utomhusaktiviteter. I samrådet var dock de flesta privatpersoner som yttrade sig om planerna vid gärdet kritiska.

"En röst för nästa generation"

Men att protesterna sätter tonen får andra att reagera. Däribland Kärrtorpsbon Måns Jonasson som debatterat frågan om nya bostäder i området i många år. Han är bland annat med i nätverket "Ja till förtätning i Hammarbyhöjden och Björkhagen."

– Jag vill ge en röst för nästa generation stockholmare. De som klagar är oftast personer som försvarar platsen där de bor. De 1 500 personer som ska bo här har inte blivit tillfrågade om att yttra sig. Men de kommer vara jätteglada när de väl är här, säger han.

Mitt i Hammarby/Skarpnäck 29 januari 2022. Foto: Mitt i

Paternostervägen. Många av de som yttrat sig med stark kritik mot planerna bor på Paternostervägen i Hammarbyhöjden. Foto: Anders Björklund

I samrådet lyfte många privatpersoner fram planerna som ett allvarligt ingrepp i naturen och områdets karaktär. Även ett par kommunala instanser, Skönhetsrådet och Stadsutvecklingsenheten, lyfter frågan om negativ inverkan på områdets karaktär. Stadsbyggnadsförvaltningen som arbetat fram förslaget menar dock att bebyggelsen tar hänsyn till just karaktären och är dessutom inte ett allvarligt ingrepp ur ett miljöperspektiv.

– Du hade kunnat sagt redan för 400 år sedan att nu är den är stan färdigbyggd och att man ändrar områdets karaktär om man bygger. Du hade också kunnat sagt det på 50-talet när Kärrtorp och Björkhagen byggdes ut. Det är självklart att du ändrar karaktären om du bygger nya hus, men jag tycker det ingår i stadens utveckling, säger Måns Jonasson.

Fler bostäder är möjligt menar Måns Jonasson: "Man skulle kunna bygga utmed kanterna eller på ena halvan av gärdet och ändå ha kvar en fin stor park." Foto: Anders Björklund

Bostadsmarknaden

Av dagens Nytorps gärde på 22 hektar ingår 5 hektar i planerna. Måns Jonasson anser tvärtemot många personer på nej-sidan att gärdet är underutnyttjat i dag.

– Jag tänker att den skulle få ett större värde som en vanlig park. Ibland har jag sett att det varit enormt mycket folk i Dalenparken, medan det varit nästan tomt på gärdet eftersom det inte finns så mycket att göra här.

Förra året förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm nästan 19 000 hyresrätter i länet. Ändå ökade antalet köande med 30 000 personer. Genomsnittstiden för de som skrev kontrakt var 9,2 år i Storstockholm. Samtidigt har priserna på bostadsrätter ökat kraftigt.

Kötiden i genomsnitt för vanliga hyresrätter 2021

Hammarbyhöjden: 16 år (16 lägenheter)

Kärrtorp: 16,1 år (27 lägenheter)

Bagarmossen: 14,7 år (59 lägenheter)

Skarpnäcks Gård: 14,3 år (19 lägenheter)

Johanneshov: 14,7 år (10 lägenheter)

Enskededalen: För få för genomsnittstid. 

Årsta: 13,8 år (173 lägenheter)

Östberga: 11,6 år (14 lägenheter)

Gamla Enskede: 14,6 år (25 lägenheter) 

Svedmyra: 13,2 år (25 lägenheter)

Bandhagen: 10,5 år (73 lägenheter)

Högdalen: 9,6 år (139 lägenheter)

Rågsved: 9,2 år (212 lägenheter)

Hagsätra: 9,4 år (23 lägenheter)

Antal förmedlade lägenheter i området inom parentes.
Statistiken visar lägenheter som förmedlats av Bostadsförmedlingen i Stockholm under 2021. 

Visa merVisa mindre

Enligt nuvarande planer ska det bli 359 hyresrätter och 295 bostadsrätter på Nytorps gärde.

– Samtidigt vet jag att många påpekar att de bostäder som byggs blir dyra, oavsett om det är hyresrätter eller bostadsrätter. Men det hjälper ju knappast med att bygga mindre. Priset på bostadsrätter kommer inte att gå ner om vi inte bygger mer.

"Bygga utmed kanterna"

Med tanke på bostadsmarknaden, klimatkris och ett läge nära både kollektivtrafik och Nackareservatet menar han att det är helt rätt att förtäta vid Nytorps gärde och på andra platser i förorterna. Personligen anser han att gärdet kunde ge plats för dubbelt så många bostäder som i nuvarande planer.

– Man skulle kunna bygga utmed kanterna eller på ena halvan av gärdet och ändå ha kvar en fin stor park, säger han.

Protestgruppen: Bygg inte bort naturen