– Är du frisk?

Fredrik Tunedals fråga när Mitt i:s reporter kliver in genom dörren på Stadsbudsvägen är mer seriöst menad än man först kan tro. För ölbryggaren i Hökis är corona en stor skräck – kanske ännu mer än för oss andra.

– Jag är livrädd att förlora lukt och smak. Mitt smaksinne är själva kärnan i min business, allt hänger på det. Jag brukar jämföra det med en pianists händer, förklarar han.

De där smaklökarna har försett stockholmarna med spännande öl i tio års tid nu. Lagom till jubiléet kan man komma till bryggeriet och dricka den på plats. Fredrik Tunedal har sökt och beviljats provsmakningstillstånd, vilket innebär att han får servera sin egen starköl.

– Genom åren är det folk som ha knackat på rutan och frågat om man kan köpa nåt här. Jag tror att det är många söderortsbor som har saknat den här möjligheten, säger Fredrik Tunedal.

Tre dagar i veckan

Gästerna kommer att kunna beställa brickor med fyra ölsorter i femtoncentilitersglas. Det ska alltid finnas minst tjugo sorter att välja bland, lovar Fredrik Tunedal.

Han hävdar att det finns en klar fördel med bryggeriservering.

– Öl är en levande produkt. I värmen på en hylla på systemet eller i ett förråd på en restaurang tappar man kontrollen över den. Här kan jag se till att ölen mår bra och blir som den ska, förklarar han.

När Mitt i hälsar på pågår förberedelserna som bäst. Gigantiska öltankar ska flyttas och ge plats för möbler, bord ska slipas och en nyneonskylt sättas upp. Fredrik Tunedal är supertaggad.

– Vad har jag väntat på? Det här borde jag ha gjort för längesen, konstaterar han.

Pang Pang kommer att ha öppet fredag-söndag med premiär 11 juni. Det blir sittplatser både inne och utomhus.

Kuvös för bakfulla

Genom samarbete med thaikrogen vägg i vägg kommer gästerna också erbjudas fast föda i form av en enkel vegetarisk meny.

För söndagarna har Fredrik Tunedal ett noga uttänkt koncept: Ett stilla bakishäng.

– Jag har lärt mig ett och annat om bakfyllor under de senaste tio åren och har utvecklat ett recept och en metod för att övervinna dem.

Det handlar dels om en egen Bloody-drink som ska göra susen.

– Men också en ljudbild och ett ljus som jag har forskat mig fram till genom stort personligt lidande. En atmosfär där man i lugn och ro kan vaggas tillbaka in i livet. Lite som en kuvös. Sen kan man gå på ölen igen!