Att kanadagässen är ett problem är något som kommunen är medveten om. Enligt fritidschef Roger Vintemar, handlar problemet mest om vad gässen lämnar efter sig.

– Det främsta problemet är att de lämnar mycket fågelbajs, vilket inte är trevlig för våra badgäster, menar han.

I år har kommunen försöka med flera nya insatser för att minska fågelbesöken.

– Vi har satt upp ett rep och och sagt till våra medarbetare att öka städnivån för att ta bort fågelbajs. Vi har även satt upp tre högtalare som ger ifrån sig ett ljud som ska skrämma bort fåglarna, berättar Roger Vintemar, fritidschef i Järfälla.

Kan ljudet bli störigt för badgäster?

– Vi har lyssnat av hur det låter och i nuläget har vi inte fått några indikationer om att ljudet upplevts som störande.

"Varierad framgång"

Men sommarens åtgärder har inte haft önskad framgång. Gässen har lyckats ta sig förbi repet och inte sett den lapp som även är uppsatt. Något som folk reagerat på i en lokal Facebookgrupp.

"Är de analfabeter eller bara arroganta?", " Idén med en lina för att skydda stranden är nog bra, men tyvärr verkar kanadagässen inte kunna läsa", "Slutsats, fåglarna struntar i repet och gör som de alltid gjort", lyder några av kommentarerna.

– Vi har haft en varierad framgång. Det har minskat lite men inte så mycket som vi hade velat. Tyvärr är det en utmaning att få bort fåglarna som vi fortsätter att kämpa med, säger Roger Vintemar.

Varför sätts inte hårdare åtgärder in?

– I många år har vi skjutit av fåglar, det görs regelbundet av kommunens viltvårdare. Problemet är att skjuter du en fågel så flyger de andra fåglarna iväg direkt. Man kan även spärra av badplatsen ännu mer, men stranden ska även vara en plats för våra badgäster, så det är avvägningar vi behöver ta ställning till.

Till september

Om sommarens nya åtgärder varit lyckade utreds efter sommaren.

– Insatserna kommer att vara kvar till mitten av september, sen får vi utvärdera och se vad som funkar.