Det är tisdag eftermiddag den 4 maj.

Mycket folk är ute i vårvärmen på Grimstafältets stigar och utegym. Klockan är omkring 16 när en flicka plötsligt blir påhoppad av en lössläppt hund på hundrastområdet. Allt framför ögonen på pappan och ett annat barn.

Vällingbybon Eva Öhrn är ute och går när allt sker.

– Det var rent fruktansvärt att se, säger Eva när vi träffar henne på platsen.

Eva, som i grunden är sjuksköterska, menar att det kunde slutat betydligt värre om hunden attackerat närmare halsen.

Kördes iväg i ambulans

Barnet fick åka ambulans med sin pappa till sjukhuset.

– Polisen var på plats först efter 30-40 minuter. Då var ägarna långt borta. Polisen hade behövt vara här direkt, säger Eva Öhrn.

Polisen överväger att göra efterlysningar på sociala medier för att få tag på hundägaren i Grimsta-fallet, säger djurskyddspolisens förundersökningsledare Lena Jacobsson.

– Mannen är misstänkt för vållande till kroppsskada. Varje vecka sker flera hundbitningar, men det är ju ovanligt att ett litet barn bits. En fruktansvärd händelse, säger Lena Jacobsson.

Hur mår flickan?

– Hon har flertalet bettskador i huvudet. Jag kan inte säga hur allvarliga skadorna är, men hon är inte kvar på sjukhus.

Tredje attacken på en vecka

Hundattacken var den tredje allvarliga på en veckas tid i länet. Den 27 april dog en hund på södra Ingarö efter att ha blivit attackerad av en lösspringande hund. Och i Tegnérlunden i city den 1 maj dödades en hund av en hund som slitit sig.

Dagens Nyheter berättade nyligen att i snitt två hundar i månaden i regionen dör efter att de attackerats av andra hundar.

I både Tegnérlunden och vid Grimstafältet var det en så kallad kamphundsras som gick till attack, enligt polisens uppgifter.

Hundägandet har ökat

Under 2020 ökade hundägandet i landet med fem procent, enligt siffror från Jordbruksverket. Även anmälningarna om hundattacker har ökat, enligt Lena Jacobsson.

– Väldigt många fler har köpt hund under pandemin, och många skaffar en kamphundssort utan att veta vilken kapacitet hundarna har. Man måste ha god kunskap om man väljer en sådan hund. Men alltför många saknar det.

Polisen vill ha tips

Polisen önskar att få in fler tips från allmänheten för att få tag på ägaren till hunden. Den som har uppgifter att ge kan ringa 114 14.

Flickans pappa har hittills avböjt att kommentera händelsen.

Vet du mer om incidenten på Grimstafältet och de inblandade? Kontakta Mitt i:s reporter som följer upp händelsen.