På prov. Staden testar diagonala övergångsställen i korsningen Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan och på Mikrofonvägen/Telefonvägen. Foto: Mimmi Epstein

Stans första diagonala övergångsställe på plats

Natten till i dag, torsdag, fick Stockholm sitt första diagonala övergångsställe. I hörnet Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan kan fotgängare nu röra sig fritt över korsningarna.

  • Publicerad 12:08, 29 okt 2020

Nu har Stockholms första diagonala övergångsställe kommit på plats i korsningen Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan. I morgon, fredag, kommer det även att finnas i korsningen Mikrofonvägen/Telefonvägen vid Telefonplan.

– Vi har valt de platserna för att det inte går några bussar här och för att det är medelstora trafik- och gångflöden. Tanken är att det ska bli bättre framkomlighet för gående och bättre trafiksäkerhet för bilarna. Vi har bland annat tittat på London och Tokyo där den här lösningen är vanlig, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), som själv var med och målade upp ränderna till det nya övergångsstället i City på onsdagskvällen.

Här får Stockholm diagonala övergångsställen

För bilar och cyklister på vägarna innebär det lite längre väntetid. Maxväntetiden ökar från 44 sekunder till 79 sekunder vid Regeringsgatan, enligt trafikkontorets beräkningar.

– Det blir lite längre väntan för alla, men när det väl blir grönt så går det också snabbare för alla att komma fram, säger Daniel Helldén (MP).

SE FILMEN: Här målar Helldén (MP) "sitt" övergångsställe i City

Försöket kommer att pågå fram till nästa sommar, sedan ska det utvärderas.

– Det är kul att prova något nytt och om det fungerar bra kan det definitivt bli aktuellt på fler platser, säger Daniel Helldén (MP).

Under torsdagsmorgonen var det få som gick diagonalt i korsningen. En vanesak, tror trafikborgarrådet. En som dock valde att testa det nya övergångsstället var Mattias Swerre.

– Det passar mig fint. Jag brukar gå här och nu sparar jag väl någon minut, säger han.

Trafikborgarrådet Helldén (MP) provgår på det nya övergångsstället. Foto: Mimmi Epstein

Positiv. Mattias Swerre gillar den nya lösningen. Foto: Mimmi Epstein