Sigtuna ridskola har blivit en särskild plats för de unga ryttarna Rickard Andersson Frese, 22 och kompisen Aurora Leksell, 16. I stallet, på ridbanan och nära hästen Zorka får de välbehövlig avslappning, träning och inte minst glädje.

Den är påtaglig när de kommer till veckans pass pararidning.

För ungefär 14 år sedan började Märstabon Rickard Andersson Frese med pararidning.

– Han har alltid uppskattat det. Han är multifunktionshindrad sedan födseln och blir alltid orolig när han ska lämna hemmet. Men väl på plats uppskattar han det väldigt mycket, säger hans mamma Lena Frese.

Avslappnande

Funktionsnedsättningen ger honom spasticitet, vilket ger spända och stela muskler, i hela kroppen. På hästryggen känner han sig extra trygg.

– Det rytmiska gungandet som ridningen är hjälper honom att slappna av. Både på plats medan de händer, men det har även effekt en till två dygn efter ridningen. Han sover bättre och är mer avslappnad generellt, säger Lena Frese.

Hon hoppas att parasportutbudet kan öka och ser vad hon saknar för deltagare i Rickards situation.

– Jag känner i ärlighetens namn inte till en enda annan sport som han skulle kunna delta i och som finns i kommunen. Jag vet att det finns en sport som heter sitski. En slags slalom där man sitter på skidan och har en utbildad ledare som kör bakom, säger hon.

Från Rosersberg kommer Aurora Leksell för ridningen som blivit en av veckans absoluta höjdpunkter. Hon har en svår funktionsnedsättning som gör henne spastisk.

– För Aurora är det dels att hon får uppleva rörelse och vad som händer i kroppen, hon får lukta, känna och sitta på en häst. Det tar fem minuter att slappna av. Det är underbart att se. Det är jobbigt att gå med konstant spänning i kroppen. Man märker att hon blir glad och tycker det är skönt, säger mamma Kristina Leksell.

Tränaren Åsa Nordberg ser tydliga effekter av träningen.

– Framför alltid ser vi glädje, säger hon.

Effekten sitter i

Båda föräldrarna vittnar om hur gott det även gör socialt för deras barn att få göra saker utan för hemmet och vara del av ett sammanhang. Efter 30 minuter är det dags för avsittning. Även om ridningen är klart och det bär av hem igen är effekten av träningen långt i från över.

– Det hon får känslomässigt sitter i resten av dagen. Hon får en skön trötthet på grund av avslappning, säger Kristina Leksell.