Förberedelser. Liljevalchs planerar att öppna i slutet av april med Vårsalongen. Foto: Sacharias Källdén

Stadens museer förbereder öppning i april

Staden planerar att öppna sina museer och sin konsthall i slutet av april om smittläget inte förvärras. “Jag blir själaglad” säger Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs som återstartar med Vårsalongen.

  • Publicerad 13:19, 6 apr 2021

Det var i november när den andra smittvågen slog till som Stockholms stad beslutade att stänga Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Liljevalchs konsthall.

Trots att Stockholm nu befinner sig i en tredje våg med stor smittspridning planerar staden för en återöppning, enligt kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

Förbereder sig för öppning

Om smittläget tillåter är planen att museerna och konsthallen slå upp dörrarna i slutet av vecka 16, runt den 20-23 april. Jonas Naddebo vill att verksamheterna ska stå redo även om ett definitivt beslut om öppningsdatum ska tas senare i april i samråd med Smittskydd Stockholm.

– Vi planerar att öppna, sen vi får se om det verkligen kan bli av. Verksamheterna får nu tid på sig att planera så att det kan ske på ett smittsäkert sätt. Det får inte vara köer eller rusning utan det ska göras på ett lugnt och säkert sätt. Jag vet att det är ett efterlängtat besked både för stockholmarna och för medarbetarna på våra verksamheter, säger han.

Lång vårsalong på Liljevalchs

Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs, ser fram emot att ta emot besökare igen.

– Jag blir själaglad. Jag känner mig enormt lättad. Att ha en stängd konsthall är inget kul. Dessutom kan vi köra igång med Vårsalongen som folk längtar så efter, säger han.

Runt hundra personer åt gången räknar Mårten Castenfors med att det kommer att rymmas i den 1200 kvadratmeter stora konsthallen. Tidsbokning och digitala biljettköp ska minska risken för trängsel ytterligare.

Arkitekter hissar Kulturhuset – dissar nya Liljevalchs

Liljevalchs besökare har bara en timme på sig att se utställningen, som å andra sidan kommer att hänga kvar ända till den 22 augusti.

– Vi låter det här bli en vår- och sommarsalong. Det gör vi med tanke på att vi hoppas att läget lättar under sommaren så att vi kan ta in alla de besökare senare som vill se Vårsalongen, säger Mårten Castenfors.