DAMCYKEL. Den här symbolen ska pryda vissa av Stockholms cykelbanor framöver. Men är det verkligen en damcykel? Foto: Mostphotos / Gamma-Man

Stadens jämställda cykelbanor ett ”feltänk”

Stockholm Stad ska börja rita upp nya symboler på stadens cykelbanor för att göra dem mer jämställda. Men enligt en expert på ämnet är det ett misstag.

  • Publicerad 06:25, 21 jun 2022

Förra veckan målades den första nya damcykelsymbolen på en cykelbana i City. Den nya symbolen ska börja användas tillsammans med de vanliga herrcykelsymboler som i dag finns på cykelbanor runtom i hela Sverige.

– Trots att det är fler kvinnor än män som cyklar har cykelsymbolerna hittills varit herrcyklar. Nu får Stockholm äntligen jämställda cykelbanor, sade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Stockholm ska få jämställda cykelbanor

Men nu kommer kritik mot tilltaget.

Cykelhandlaren Magnus Broberg från iRecycle menar att det inte handlar om kön, utan snarare modell.

– På andra språk heter det inte dam- och herrcykel, utan citybike eller roadbike. Det har ingenting med jämställdhet att göra. 70 procent av de som handlar en cykel hos oss, både män och kvinnor, köper en så kallad damcykel, säger han.

Som exempel nämner han att alla professionella tävlingscyklister, män som kvinnor, alltid trampar runt med cyklar med hög ram.

– Det handlar om vilken typ av cykel du vill ha. Vill du hoppa av och på cykeln ofta i stadstrafik behöver man en modell med u-ram, det vi i Sverige kallar för damcykel.

Så det är snarare en cykelmodell än kön det handlar om?

– Jepp, så är det. Cyklar med lägre ram passar bättre för stadstrafik. Och de med rak ram passar för landsvägscykling. Det gäller både om du är man eller kvinna.

Bästa cykeln då, vilken är det? Enligt cykelhandlare bör man sikta in sig på en som är runt 40 år gammal.

– Alla 80-talscyklar har riktigt bra kvalitet och är väldigt underhållsfria. Fixar man i ordning en sådan cykel håller de alltid i 30 år till. Det är omöjligt med dagens cyklar.

Guide till rätt cykel

iRecycle har tagit fram en cykelguide om vilka modeller som passar bäst för olika tillfällen.