Lilla Albybon Ulf Bodin vandrar Trädgårdsgatan fram med stavarna. Frågetecknen hopar sig när han passerar 1600-talsgården Ahlby säteri.

– Varför köpte man ett hus 2017 som har stått tomt i fyra och ett halvt år?

När staden pröjsade 20 miljoner för byggnaden hade han, liksom dåvarande kommunstyrelseordföranden Mikael T. Eriksson (M), förväntningar på affären. Kanske skulle här kunna öppna ett kafé eller liknande?

"Illa skött"

I stället bidar huset sin tid, vilket det har gjort i snart fem år nu. Dessutom är buskagen längs staketet i behov av en trädgårdsmästare, anser Ulf Bodin.

– Det ska inte se ut så, man kan ju knappt gå på gångbanan. Det är illa skött.

Så vad göra? Oppositionsrådet Axel Conradi (M) menar att huset inte fyller något syfte för sundbybergarna när det står tomt.

– Jag tycker att kommunen ska sälja gården. Jag ser inte det som en kommunal kärnuppgift att förvalta gamla herrgårdar, säger han.

Nu får du utveckla. Moderaterna tog ju beslut om att köpa gården 2017?

– Så är det, men man måste titta på helheten av fastighetsbeståndet i Sundbyberg.

Själv var Conradi politisk sekreterare när den då blågrönt styrda staden köpte gården. Därmed kan han inte svara för beslutet, menar han.

– Om man i stället säljer Ahlby säteri kan pengarna användas för att bygga till exempel en ny skola eller förskola. Sådant som är mer prioriterat.

Nuvarande ordförande i kommunstyrelsen, Peter Schilling (S), håller inte med. Han tycker inte att staden ska köpa fastigheter för att sedan sälja dem vidare. Och helt tomt på innehåll har inte huset varit, tillägger han.

– Man kan boka det om man jobbar på kommunen eller som parti är aktivt i kommunen. Men det räcker inte.

Därför förs dialog med två aktörer: en i restaurangsvängen och en som sysslar med social verksamhet för unga och vuxna.

Hopp om sommaren

Samtidigt förstår Schilling att skattebetalarna blir otåliga av att saken drar ut på tiden. Han har flera förklaringar: pandemin, det stora investeringsbehovet i byggnaden och att staden har prioriterat ekonomisk sanering framför historiska hus.

– Och vi ärvde ingen idé av förra styret om vad som skulle vara i byggnaden.

Men ni stödde idén om att köpa den?

– Varför vi gick med på det är att om vi ska bevara den kan det vara ganska bra att också äga den.

När tror du att en verksamhet kan flytta in?

– Just nu är förhandlingsläget ganska svalt. Lugnar det ner sig med pandemin så kanske man kan börja snacka igen i februari och då kan det bli till sommaren.

https://www.mitti.se/insandare/vad-vill-kommunen-med-ahlby-sateri/repdpnrer!Z43kDCFJ0n6tlwx@6@DfgA/