Idrottsplatsen. Tommie Nord på idrottsplatsen i Hässelby villastad. Foto: Anders Björklund

Staden satsar på bättre Hässelby IP

Hässelby SK är Sveriges bästa friidrottsklubb. I OS i Tokyo kammade dessutom Simon Pettersson hem klubbens första medalj någonsin. Nu läggs bokstavligt talat grunden för nya framgångar i Hässelby.

  • Publicerad 12:04, 23 aug 2021

Inomhushall är väldigt viktigt

Löparbanorna är i dag ojämna och på sina håll har det blivit både hål och sprickor. När Mitt i kommer till Hässelby IP visar Hässelby SK:s kanslist Tommie Nordh hur underlaget i den inre löparbanans kurva sjunkit in. Längs med ena långsidan finns också äldre underlag där vatten och fukt inte dräneras så bra enligt Tommie Nordh.

– Vatten riskerar att stänka upp på löparnas lår. Det ökar risken för bristningar, säger han.

Hässelby IP. Längs med ena långsidan finns underlag som är av en äldre typ där vatten riskerar att stänka upp på löparnas lår.

Snabba puckar kring Hässelby IP

Stockholm stad ska nu renovera Hässelby IP. Något politiskt beslut behövdes aldrig utan frågan om upprustningen kunde avgöras på tjänstemannanivå. Enligt Tommie Nordh på Hässelby SK har processen kring upprustningen gått snabbt.

– Vi berättade för Stockholms stad att vi hade över 30 tävlingar förra året. Vi har stor ungdomsverksamhet och allmänheten kommer hit för att träna.

En av de som tränar här är Daniel Ståhl, Spårvägens OS-guldmedaljör i diskus.

– Friidrottsklubbarna och friidrottarna i Sverige hjälper varandra. Det är inte samma konkurrenstänk som till exempel inom fotboll.

Bäst i Sverige

Förra året vann Hässelby SK SM-pokalen som bästa friidrottsklubb i Sverige.

Priset delas ut utifrån klubbarnas sex främsta deltagare i SM-tävlingar för seniorer, juniorer och ungdomar.

I OS fanns klubben representerad genom stavhopparen Angelica Bengtsson, Simon Pettersson i diskus, medel- och långdistanslöparen Sara Lahti och hinderlöparen Emil Blomberg.

I början av augusti vann Fredrik Samuelsson SM-guld i mångkamp.

På Junior-SM i slutet av augusti tog klubben 23 medaljer varav fem guld.

Visa merVisa mindre

Hål. Beläggningen från 2006 har fått hål på flera ställen, ojämnheter och sprickor. Foto: Anders Björklund

Höjdhoppare slipper vänta

För en budget på 3 miljoner kronor byter Stockholms stad med start i slutet av augusti allt underlag på löparbanorna. Samtidigt sker fler förbättringar. En bit av det som i dag är gräsmatta kommer att få gummibeläggning som ger spjutkastarna rätt ansats, en ny kulring och möjlighet för höjdhoppet att flytta inåt på arenan.

– Då slipper höjdhopparna vänta på att det ska bli fritt från löpare på banorna innan de hoppar.

Inomhushall i Bällsta

Samtidigt har klubben länge längtat efter en inomhushall i närområdet. I dag åker många av klubbens medlemmar till Sätra för att träna inomhus på vintern vilket för de som reser kollektivt kan innebära restid på 2-3 timmar tur och retur från dörr till dörr. Stockholm stad planerar nu för ny idrottsplats med inomhushall för friidrott i Bällsta. Byggstarten tros tidigast bli 2023 och vara klar 2025.

– Inomhushall är väldigt viktigt. Det gör att du kan träna teknik året runt.