På söndagen var det dags för sista deltävlingen i Norrort Tour de Ski, Väsby skidklubbs arrangemang på längdskidor i coronatider. Och sista utmaningen gjorde skäl för namnet: 260 meter rätt upp för Brukets branta slalombacke i Järfälla.

https://www.mitti.se/nyheter/full-fart-i-konstsnosparet-vid-vilunda/repubx!7I2Ph0ehiRVjEdH9AFoHOw/

– Avslutningen var extra spännande då deltagarna skulle ta sig uppför en slalombacke. Inte lång sträcka, men det var flera deltagare som berättade att ansträngningsnivån ändå var uppe i ”över max”, berättar Martin Törnqvist från Väsby skidklubb.

Under rådande coronasituation har det varit bristfälligt med utmaningar/tävlingar för skidåkare i Stockholmsområdet. Norrort Tour de Ski har kunnat genomföras tack vare ett virtuellt upplägg där all tidtagning och resultaträkning skötts via en app.

– Deltagarna har kunnat starta när man vill under ett visst intervall och på detta sätt har man kunna säkra att inte vara nära varandra.

Fyra deltävlingar, har hållits varav två i Väsby (Vilundavallen och Runbyspåret), en i Sollentuna (Bisslinge naturskidspår) och en i Järfälla (Bruket).

– Vid varje deltävling har vi haft cirka 25 åkare på plats. Det hade varit kul om det varit ännu fler åkare, men det får vi utveckla till nästa år, säger Martin Törnqvist.

Han tror att vi får se mer av den här typen av arrangemang, som både är flexibla i tid och enkla att genomföra och vara med på – oavsett om det är corona eller inte.

Hur gick det för Väsby skidklubbs åkare?– Väsby har haft 4–8 åkare med vid varje tillfälle och hade vi räknat ihop resultaten av varje deltävling hade nog Eva Björn stått som vinnare (i Väsbykampen) och Magnus Nygren.

Martin Törnqvist är taggad för nästa år.

– Det har har varit kul med positiv feed back från åkare och vi har brutit lite ny mark för hur längdåkning kan åkas framöver, både vad gäller plats och sätt att genomföra arrangemang.