Klockan 03.38 på fredagsmorgonen larmades polis till Akalla efter att flera personer från hela Järvaområdet ringt in om att de hört en kraftig smäll. Väl på plats kunde man konstatera att något detonerat i en port, som totalförstörts.

– Det var en kraftig detonation som hördes över stora delar av Järvaområdet, det kom in flera samtal, berättar Anna Westberg som är presstalesperson vid polisen region Stockholm tidigare under dagen.

Ingen skadades vid händelsen, och polisen meddelade senare på morgonen att det rör sig om en okänd form av explosivt ämne som detonerat.  

Inte förvånad

– Jag vakande av att hela huset skakade. Då gick jag ut på balkongen, men såg inte en enda människa, säger Bertil Brandting, som bor i huset bredvid.

Han förstod direkt att det rörde sig om en sprängning.

– Ljudet var så pass dovt, men otroligt kraftigt, att det inte kunde vara något annat. Det var absolut inte ljudet av skott eller så, det hörde man ju, säger han.

I och med den senaste tidens våldsspiral i Stockholm är han inte förvånad över det inträffade.

– Det skedde en sprängning i Kista, sedan skott mot en dörr i Husby, nu kom det hit till Akalla. Det var väl en tidsfråga antar jag. Det är synd, för det har varit så lugnt just här i området annars. Det är ruskigt det som pågår generellt just nu.

Akallabon Bertil Brandting vaknade av smällen.

Akallabon Bertil Brandting vaknade av smällen.

Emma Löf Hagström

Polisen vill ha iakttagelser

På fredagsförmiddagen var området kring detonationen fortfarande avspärrat, och flera polispatruller fanns på plats för att fortsätta med utredningsarbetet.

På sin hemsida meddelar polisen att man är intresserad av observationer av fordon och personer som rört sig i området vid tiden för brottet. Det går bra att ta kontakt med polisen på plats, eller skicka in sina observationer via hemsidan.

Även ett tiotal personer från hyresvärden Svenska Bostäder fanns på plats vid avspärrningarna, för att svara på frågor och verka trygghetsskapande.

– Det är många som är väldigt oroliga, folk har väldigt många funderingar, men vi har tyvärr inga svar än, säger bovärden Halil Köker.

– De frågar vad som hänt, om någon skadats. Det är en väldigt traumatisk händelse, så klart. Dessutom ligger ju en skola här, och den har fått skador på fönsterna. Det är många skolbarn här som är rädda och undrar vad som hänt, säger Christina Hygrell, fastighetsförvaltare.

Halil Köker och Christina Hygrell från Svenska Bostäder var på plats vid avspärrningarna för att svara på boendes frågor.

Halil Köker och Christina Hygrell från Svenska Bostäder var på plats vid avspärrningarna för att svara på boendes frågor.

Emma Löf Hagström

"Fungerar som vanligt"

Precis mittemot porten där detonationen skedde ligger Oxhagsskolan, som fick skador på fönster och exteriör.

Rektorn Sofia Panagiotidou meddelar att skolan fungerar som vanligt under dagen, och att man informerat både vårdnadshavare och barnen om skadorna på byggnaden.

– Personal på skolan har tagit emot elever och försökt svara på deras frågor och funderingar. Det är viktigt att skolan är den trygga platsen där allt fungerar som det brukar, säger hon.

Ingen har gripits för händelsen. Polisen fortsätter under dagen med att samla information, med målet att lagföra den eller de som ligger bakom detonationen, skriver man på sin hemsida. Polisen undersöker även eventuella samband till tidigare våldsdåd i närtid.