Oktobersolen värmer skönt över Solhem. Förutsättningarna kan inte bli bättre. Stämningen bland gåfotbollsspelarna på bollplanen är förträfflig denna tisdagsförmiddag.

Fotbollsledaren Ben Åsberg Cronshow inleder en lång stretching- och uppvärmningssession för att få i gång musklerna på spelarna.

Därefter delar han som brukligt upp spelarna i två lag, innan internmatchen startar. Anfallsesset Ann-Margaret bryter dödläget och gör 1-0 till laget utan västar.

– Så gör en drottning! Så gör en drottning! skriker Achilles Soularidis uppmuntrande i andra laget.

Debutanten Jerry ökar på till 2-0 till det brokiga laget med ett distinkt avslut. Han visar sig vara en lyckovärvning. Även 3-0 och 4-0 signeras Jerry.

– Men han är ju ny, så målen räknas väl inte?! skrattar Achilles.

Vill aktivera äldre

Det var i våras som Spånga IS drog i gång gåfotbollen i samarbete med Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Tanken är att aktivera personer som fyllt 60.

– Jag har fyllt 70 och är överviktig, men ser jag en boll blir jag som tokig. Jag måste göra något med den, berättar Babbis Faniadis vid en paus.

Han är gammal fotbollstränare, var i 23 år ordförande i Akropolis IF och har arbetat med ungdomsfotboll i 30 år i nordvästra Stockholm.

– Vi behöver komma upp ur soffan och släppa fjärrkontrollen. Det är det sociala som får oss att komma hit, säger han.

Tjuvspringning

Achilles påminner om en konstnär med sin röda scarf runt halsen där han hoppar runt och dirigerar spelet. Han visar också också upp en imponerande kreativitet, men gör även någon tavla – och tar misstänkt snabba kliv.

– Man får ju inte springa, men du ser, flera gör det när det väl gäller, suckar Jan i västlaget och pekar leende.

Det böljande spelet blandas med dråpliga situationer, stolpträffar och skratt. Det hettar också till när Achilles går in lite för tufft i duellen med Ann-Margaret två gånger. Ann-Margaret spänner ögonen i Achilles, som försöker förklara sig.

– Inga tacklingar är tillåtna, påminner Babbis Faniadis.

Salig blandning spelare

Till slut tycks matchen sluta 6-5 till det brokiga laget.

– Jag tror vi tappade räkningen på slutet. Men det är inte så viktigt att komma ihåg målen, säger Ben Åsberg Cronshow

Bland deltagarna finns de som knappt varit nära en riktig fotbollsplan innan de hittade till gåfotbollen. Margareta är en av dem. Sedan hon började spela öser hon in mål.

– Jag har fått vissa kvaliteter under all tid man haft på rasterna med skolbarnen, säger Ann-Margaret efteråt.

– Men jag spelade aldrig fotboll själv som ung.

Hoppas på fler deltagare

Ett 20-tal personer över 60 har testat på gåfotbollen i Spånga under året, en kärngrupp på sex-åtta personer kommer numera hit varje gång. Folk kommer från Spånga, Bromsten, Kista och Tensta, berättar Ben Åsberg Cronshaw.

– Men vi vill nå ut till folk i Vällingby och andra områden. Målet är att bli fler.

Men man måste vara 60 fyllda för att få komma?

– Vi har haft 50-åringar som spelat. Vi kommer aldrig kunna vara för många. Däremot kan vi inte ta emot 20-åringar som spelat fotboll nästan hela livet och bara driver bollen själv och gör mål, säger Ben.