Bondbönsfalafel, gråärtshummus, picklad raps och rotselleri på tre olika vis är utbytt mot burgare och bärs.

MP-toppen Jakop Dalundes ekologiska och svenskodlade utbud på Kelp gick inte hem hos Spångaborna – kommer livesänd sport och hederliga pommes göra det i stället?

Det hoppas i alla fall Tolga Cigel. 48-åringen var med och lade grunden till Burgers and beer inne i Vasastan 2015 och öppnade senare själv kvarterskrogen Highlander i Bromsten.

Ville flytta hit redan 2023

När Mitt i besöker premiäröppningen av hans nya Cheers and burger har Tolgas försäljning av Highlander precis gått igenom.

Historisk leverans. Tolga Cigel förbereder bröden för Cheers and burgers tre första cheeseburgare någonsin.

Historisk leverans. Tolga Cigel förbereder bröden för Cheers and burgers tre första cheeseburgare någonsin.

Mikael Andersson

– Det var hit jag ville flytta Highlander redan 2023, innan Kelp köpte det. Det finns inget intresse att gå på restaurang på andra sidan spåren och det ligger lite off. Jag tror inte Bromstensstaden kommer ändra på det.

Tolga Cigel är uppväxt i Rinkeby och flyttade senare till Bromsten som 18-åring.

Tror på burgare

Efter restaurangutbildningen i Stockholm lämnade han huvudstaden för att driva restauranger i Hälsingland och Värmland i flera år. 2014 flyttade han hem till Spånga i samband med att han skulle bli pappa.

Planen, om staden ger tillstånd, för Tolga Cigel är att öppna en uteservering på baksidan mot Sörgårdsvägen sommaren 2026. Just nu är han i full färd med att planera var någonstans fotbollströjorna på väggarna ska hänga.

Planen, om staden ger tillstånd, för Tolga Cigel är att öppna en uteservering på baksidan mot Sörgårdsvägen sommaren 2026. Just nu är han i full färd med att planera var någonstans fotbollströjorna på väggarna ska hänga.

Mikael Andersson

– Att driva krog kan inte bara vara en hobby, jag har varit i branschen hela mitt liv. Det finns ingen dag eller natt i yrket. I går var vi alla kvar till midnatt för att förbereda. Man måste brinna av detta för kärlek. Sedan kommer burgare alltid sälja. Och vårt trumfkort blir sport-tv.

Caledonian inn finns ju här uppe på gatan och nya burgarvagnen Smash n grab burgers över torget, finns det plats för alla tre?

– Burgarvagnen är nog inte så glada, men jag tror inte vi och Caledonian kommer konkurrera ut varandra. De är pub och har en annan meny och flera olika öl, vi gör bara burgare. I och för sig med egenslagen majonnäs, blancherad spetskål och picklad lök som vi är otroligt stolta över, säger Tolga.

"Det är svårt att driva krog i Spånga, folk betalar inte för något som inte är bra här. Du måste leverera", säger Tolga Cigel.

"Det är svårt att driva krog i Spånga, folk betalar inte för något som inte är bra här. Du måste leverera", säger Tolga Cigel.

Mikael Andersson

– Men öl har vi också och det är viktigt, enligt mig. Du kan inte sälja burgare på stan utan öl till.

Premiär för live-sport 20 maj

Besökarna får alltjämt hålla till godo med ett tiotal olika burgare, några sallader och sidorätter utan fotbolls- och hockeymatcher på skärmarna några dagar till.

– Men på tisdag 20 maj smäller det, då har vi premiär för sportsändningarna, säger Tolga.

ENKÄTFRÅGAN: Sportbar och burgare, går det hem?

Sportbar och burgare, går det hem? Teresa Villar Nygren, 72, Hässelby strand: "Nej, verkligen inte! Jag saknar Åsas fisk. Den var suverän och de hade alltid det man behövde. En fiskbutik behövs igen i Spånga."

Sportbar och burgare, går det hem? Teresa Villar Nygren, 72, Hässelby strand: "Nej, verkligen inte! Jag saknar Åsas fisk. Den var suverän och de hade alltid det man behövde. En fiskbutik behövs igen i Spånga."

Mikael Andersson

Teresa Villar Nygren, 72, Hässelby strand:
– Nej, verkligen inte! Jag saknar Åsas fisk. Den var suverän och de hade alltid det man behövde. En fiskbutik behövs igen i Spånga.

Sportbar och burgare, går det hem? Bastian Seremet, 16, och Vincent Seremet, 15, Spånga: "Det låter i alla fall riktigt intressant! Men Smash n grab burgers där borta är redan riktigt bra, så det blir ju väldigt intressant att jämföra." "En riktig sportbar har så vitt jag vet aldrig funnits här, så, ja, detta blir väldigt spännande."

Sportbar och burgare, går det hem? Bastian Seremet, 16, och Vincent Seremet, 15, Spånga: "Det låter i alla fall riktigt intressant! Men Smash n grab burgers där borta är redan riktigt bra, så det blir ju väldigt intressant att jämföra." "En riktig sportbar har så vitt jag vet aldrig funnits här, så, ja, detta blir väldigt spännande."

Mikael Andersson

Bastian Seremet, 16, och Vincent Seremet, 15, Spånga:

– Det låter i alla fall riktigt intressant! Men Smash n grab burgers där borta är redan riktigt bra, så det blir ju väldigt intressant att jämföra.

– En riktig sportbar har så vitt jag vet aldrig funnits här, så, ja, det blir väldigt spännande.

Sportbar och burgare, går det hem? Johan Persson, 54, Spånga: – Jag har bott här intill lokalen i alla år som det varit både fiskbutik och Kelp, och ska jag vara ärlig tror jag att en italienare skulle vara mest lyckat, och mest efterfrågat bland Spångaborna. Vi får se om det blir verklighet någon gång.

Sportbar och burgare, går det hem? Johan Persson, 54, Spånga: – Jag har bott här intill lokalen i alla år som det varit både fiskbutik och Kelp, och ska jag vara ärlig tror jag att en italienare skulle vara mest lyckat, och mest efterfrågat bland Spångaborna. Vi får se om det blir verklighet någon gång.

Mikael Andersson

Johan Persson, 54, Spånga:

– Jag har bott här intill lokalen i alla år som det varit både fiskbutik och Kelp, och ska jag vara ärlig tror jag att en italienare skulle vara mest lyckat, och mest efterfrågat bland Spångaborna. Vi får se om det blir verklighet någon gång.