Filmen Spillt blod torkar inte är en poetisk skildring av bakgrunden till det väpnade våldet som skördar barns liv och framtidens hopp. Filmen har tidigare i vår även vunnit Getpriset vid .MOV Filmfestival och bästa ljuddesign vid Sveriges Kortfilmfestival på Bio Rio.

ABF-priset gick till Jag börjar bli delli av Matez Garci, Fastighetsbyråns pris gick till Bara en fasad av Cynthia Ugochi Korie, Framtidspriset gick till Hafi av Aya Sakurai och både Höj rösten-priset och WIFT-priset gick till Rita, av Rita Ghazaryan.

Miriam, 17, vill visa Botkyrkas fina sidor med kortfilm

Miriam Chouiyakhs var trött på att höra att Botkyrka inte är en bra plats – så hon gjorde en dokumentärfilm om folks favoritplatser i kommunen. Nu är den av 35 filmer som tävlar i Botkyrkas enda filmfestival.

Miriam Chouiyakh, 17, från Tumba är en av flera filmskapare som tävlar i Botkyrkas allra första kortfilmfestival.

Hon ville visa att Botkyrka är en fin plats.

– Jag har kompisar som ifrågasätter varför vi ska vara i Botkyrka när jag föreslår det. De säger att det bara finns kriminalitet här medan jag säger att det finns mycket mer än det: bra människor, fina platser och allt sånt, säger hon.

Miriam Chouiyakhs film Min favoritplats i Botkyrka är en dokumentär där hon har intervjuat sina kompisar från Fittja och Alby. Kompisarna har fått berätta om sina favoritplatser i Botkyrka.

– De säger till exempel att gemenskapen på flera platser är bra. Som typ konsthallen i Fittja och biblioteket.

Själv tycker hon att Uttransjön är en favoritplats för att det där är fint och stillsamt.

"Alla slöt upp"

Det är första gången det nationella förbundet Sveriges filmförbund anordnar en filmfestival i Botkyrka.

– Vi hade tanken att bara ha den nationella festivalen, men jag känner också att det fattas lokala festivaler i förorten där människor inte har möjligheten att hitta vägar in till filmens finrum, säger Andreas Bjunér, projektledare för filmfestivalen och som också styrde upp den nationella upplagan av Sveriges kortfilmsfestival som gick av stapeln för några veckor sedan.

Att det blev just Botkyrka beror på att Andreas Bjunér har kontakter här, men också att alla aktörer slöt upp bakom idén.

– Så här smidigt hade det inte gått med en festival i innerstan. Här sluter föreningar upp, kommunen ställer sig bakom festivalen på ett sätt så att blir involverade. Det gav ytterligare motivation till att göra något bra, säger han.

Årets tema är "höj rösten!". Både på den nationella festivalen och avstickaren i Botkyrka. Men temat har en djupare dimension just här och i andra utanförskapsområden.

– Här finns så mycket skaparlust och glädje. Det finns också så många berättelser som förtjänas att berättas för en stor publik, säger Andreas Bjunér.

Filmfestivalen äger rum på Hallunda Folkets hus och är helt gratis.

Filmfestivalen äger rum på Hallunda Folkets hus och är helt gratis.

Hallunda Folkets hus

Så här smidigt hade det inte gått med en festival i innerstan

Botkyrka kortfilmsfestival

35 kortfilmer tävlar i den första upplagan av Botkyrka kortfilmsfestival.

Festivalen hålls i Hallunda folkets hus på lördagen 13 april från klockan 11 och är helt gratis.

Filmfestivalen är ett samarbete mellan Sveriges filmförbund, Hallunda Folkets Hus, Mediehuset Fanzingo, Botkyrka kommun, ABF Botkyrka-Salem och Ung 1619 Botkyrka.

Förutom filmer kommer det också finnas lokala ljudberättelser och ljuddokumentärer.

Filmerna tävlar i kategorierna S:t Botvidspriset, ABF-priset, Fastighetsbyråns pris och framtidspriset.

Det finns också priskategorier i bästa dokumentär, bästa ljudupplevelse, bästa foto, bästa manus, bästa huvudroll, bästa biroll och juryns hederspris.

Källa: Sveriges filmförbund

Miriam Chouiyakh vill visa att det inte bara händer skit i Botkyrka, utan att det finns bra och fina platser också. favoritplats i Botkyrka är Uttransjön. Där är det fint och stillsamt, tycker hon. Men det är inte hennes favoritplats

Miriam Chouiyakh vill visa att det inte bara händer skit i Botkyrka, utan att det finns bra och fina platser också. favoritplats i Botkyrka är Uttransjön. Där är det fint och stillsamt, tycker hon. Men det är inte hennes favoritplats

Albin Tingstedt

Miriam, 17, vill visa Botkyrkas fina sidor med kortfilm

35 filmer tävlar i Botkyrkas allra första kortfilmsfestival