Miriam Chouiyakh, 17, från Tumba är en av flera filmskapare som tävlar i Botkyrkas allra första kortfilmfestival.

Hon ville visa att Botkyrka är en fin plats.

– Jag har kompisar som ifrågasätter varför vi ska vara i Botkyrka när jag föreslår det. De säger att det bara finns kriminalitet här medan jag säger att det finns mycket mer än det: bra människor, fina platser och allt sånt, säger hon.

Miriam Chouiyakhs film Min favoritplats i Botkyrka är en dokumentär där hon har intervjuat sina kompisar från Fittja och Alby. Kompisarna har fått berätta om sina favoritplatser i Botkyrka.

– De säger till exempel att gemenskapen på flera platser är bra. Som typ konsthallen i Fittja och biblioteket.

Själv tycker hon att Uttransjön är en favoritplats för att det där är fint och stillsamt.

"Alla slöt upp"

Det är första gången det nationella förbundet Sveriges filmförbund anordnar en filmfestival i Botkyrka.

– Vi hade tanken att bara ha den nationella festivalen, men jag känner också att det fattas lokala festivaler i förorten där människor inte har möjligheten att hitta vägar in till filmens finrum, säger Andreas Bjunér, projektledare för filmfestivalen och som också styrde upp den nationella upplagan av Sveriges kortfilmsfestival som gick av stapeln för några veckor sedan.

Att det blev just Botkyrka beror på att Andreas Bjunér har kontakter här, men också att alla aktörer slöt upp bakom idén.

– Så här smidigt hade det inte gått med en festival i innerstan. Här sluter föreningar upp, kommunen ställer sig bakom festivalen på ett sätt så att blir involverade. Det gav ytterligare motivation till att göra något bra, säger han.

Årets tema är "höj rösten!". Både på den nationella festivalen och avstickaren i Botkyrka. Men temat har en djupare dimension just här och i andra utanförskapsområden.

– Här finns så mycket skaparlust och glädje. Det finns också så många berättelser som förtjänas att berättas för en stor publik, säger Andreas Bjunér.

Filmfestivalen äger rum på Hallunda Folkets hus och är helt gratis.

Filmfestivalen äger rum på Hallunda Folkets hus och är helt gratis.

Hallunda Folkets hus