Ekerö-föreningen Mys och Spel som arrangerar lanet på Ölsta över första adventshelgen är rutinerade organisatörer.

– Vi har ordnat lan i tio år i den här föreningen och innan dess ordnade vi det genom Träkvista scoutkår. Så det har blivit några stycken, säger Andreas Gustavsson som är ordförande i föreningen.

Ett lan innebär att man tillsammans med andra kopplar upp sin dator mot ett lokalt nätverk, och spelar dataspel. För Mys och Spel innebär det också att man spelar brädspel, kortspel och tv-spel.

– Vi brukar köra spel som till exempel Just Dance, som hjälper till att skapa gemenskap i gruppen, säger Andreas Gustavsson.

Sovsal

Lan innebär också övernattning. Advents-lanet på Ölsta kommer starta på fredagskvällen den 26 november och hålla på fram till söndag lunch.

– Vi kommer sätta upp en sovsal i något av rummen och så serverar vi frukost, lunch och middag, så att det blir någon form av rutin.

Men en del av charmen med ett lan är också att få spela så mycket man vill med likasinnade.

Släppta gränser

– Det är klart det är viktigt med gränser för spelande hemma, men det är något särskilt också, att få släppa de gränserna under en helg, säger Andreas Gustavsson.

Lanet är öppet för alla åldrar och för medlemmar i Mys och Spel är det dessutom, troligtvis, helt gratis, tack vare stöd från spelhobbyförbundet Sverok.

– Vi har inte fått det helt klart ännu, men det lutar åt att att de kommer stötta alltihop. Kanske får deltagarna betala delar av maten, eller så blir allt gratis.

Medlemskap i Mys och Spel är också gratis.