Men historien sträcker sig betydligt längre bak än så.

Redan 2007 får företaget bakom högen, Think Pink, tillstånd av kommunen att dumpa soporna ute i Kagghamra, så länge de inte överstiger 10 000 ton. Efter ett par rättsliga turer vänder kommunen 2016 och säger att sopberget måste bort.

Det ska dröja till hösten 2020 innan ägarna till Think Pink grips misstänkta för miljöbrott, under den här tiden har de också getts tillstånd att använda Kassmyragropen i liknande syfte.

Varmt än i dag

Bara månader efter gripandet börjar sophögen brinna. En månad senare startar också den brand som ska pågå under flera månader vars giftrök inte bara når kommuninvånarna i Botkyrka, utan också sträcker sig så så långt som till Stockholms innerstad. Till slut kvävs elden genom enorma mängder sand. Än i dag är det så varmt i sophögen att man inte vågar röra den.

Åklagaren som utreder om det finns misstankar om miljöbrott bakom sophögen i Kassmyra, Kagghamra och flera andra platser runt om i Sverige heter Anders Gustafsson. Tidigare har han meddelat att ett eventuellt åtal skulle kunna presenteras i maj, men det har fått skjutas upp.

– Det är ett stort och omfattande åtal som också inkluderar andra sopberg i Sverige, så jag tror inte att det blir tal om åtal förrän tidigast efter årsskiftet, säger han.

Svar från representanter i samtliga partier i Botkyrkas kommunfullmäktige finns i bildspelet.