Bakom söndagsturerna runt Kungsholmen, som går under namnet SUNday, står företaget StandUpPaddleBoard.

– Det finns många som har hittat intresset, men som inte har någon att paddla med. Vi ville skapa ett community, säger instruktören Sofia Sandström.

SUP är en förkortning av stand up paddle. Bäst kan det kanske beskrivas som en flytande bräda som man står och paddlar på.

Intresset för SUP har ökat explosionsartat på senare år. Sofia Sandström gissar att det dels kan tillskrivas pandemin som gjort att folk hittat nya aktiviteter på hemmaplan, dels att det är en hobby som är lätt att plocka upp.

– En familj kan ha en SUP som leksak, en motionär för att träna skonsamt, eller som en aktivitet för par. Det går att surfa med den, göra yoga på den. Det passar alla åldrar, och det är ett bra sätt att komma ut och träffa folk på ett säkert sätt.

Alla välkomna i eget tempo

Turerna började anordnas förra sommaren, men det var först i år det tog fart på riktigt. Upp mot 30 personer har hängt med på varvet runt holmen. Turen tar ungefär två timmar (fikapaus inkluderat), men alla får paddla i eget tempo.

– Det är så himla kul. Vi ville att ha något som är pågående, som vi inte riktigt måste styra upp. Vi har en basgrupp som alltid är återkommande, som själva är drivande och som har idéer på andra varv man kan ta.

Vilken är den vackraste delen av sträckan?

– När man kommer förbi Lilla Essingen, och paddlar under Västerbron. Då ser du ut över Stadshuset, Gamla stan, Södermalm. Det är oslagbart.

Turerna är kostnadsfria och hålls varje söndag, minst fram till september. Föranmälan kan göras på 08sup.se