– Det känns väldigt bra. I sommar har vi planerat för mycket uteverksamhet både för ungdomar och barn fem dagar i veckan i Malmparken. På sommaren är det mycket rörelse och många barn är utan föräldrar. Då vill vi vara där och fånga upp dem. Vi har fokus på en aktiv fritid med olika bollsporter, orientering och kickboxning, och fotbollsskola för de yngre barnen, säger Abdulkadir Bulhan, verksamhetschef på Möjligheternas Plats.

Mitt i berättade i mitten av mars att den externa finansieringen hade tagit slut och att kommunens sedan länge utlovade stöd för att säkra framtiden för Möjligheternas Plats dragit ut på tiden så mycket att man tvingats lägga ner mycket av sin ungdomsverksamhet.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nyman (KD) hade då inget bra svar på varför det dröjde, men förklarade att han kände sig ”hyfsat säker” på att ha en lösning klar till påsk.

KS skjuter till pengar

Så blev det inte, men nu har kommunstyrelsen till slut bestämt att ”snabbt tillskjuta medel” till föreningen Möjligheternas Plats för att ”säkra den kortsiktiga finansieringen av verksamheten” för att klara det omedelbara behovet av finansiering.

Dessutom gav man kommunledningskontoret och kultur- och fritidskontoret i uppdrag att ”skyndsamt utreda den långsiktiga finansieringslösningen” och att återrapportera ett färdigt förslag till kommunstyrelsen i september.

I beslutet konstaterar kommunstyrelsen att verksamheten är en viktig aktör i Sollentunas civilsamhälle, då de ”fångar upp ungdomar på ett sätt som varken polis eller socialtjänst gör”.

Tanken när att kommunens samarbete med Möjligheternas Plats ska fördjupas framöver. Även en tydlig form för överenskommelse och för uppföljning ska tas fram.

"Väldigt goda nyheter"

– Det har vi inte fått besked om av någon ännu, men det är väldigt goda nyheter, säger Abdulkadir Bulhan.

Han förklarar att den kortsiktiga finansieringen är viktig, men att den långsiktiga lösningen som ska arbetas fram parallellt under sommaren är ännu viktigare.

– Vi behöver kunna planera och ta fram bra verksamhet och med vår målgrupp gäller det att kunna ha långsiktighet. Vi har jobbat med ungdomar som kommer direkt ur finkan. De öppnar upp sig och berättar om sina utmaningar, men det bygger på förtroende, respekt, ömsesidighet och dialog. Det tar tid att bygga upp, därför är långsiktigheten avgörande.