– Kommunen har hela tiden sagt att de ska stötta oss, men nu har vi väntat på det i två år. Vi har tagit av våra egna pengar och de senaste sex månaderna har vi pressat oss till det yttersta, men nu går det inte längre, säger Abdulkadir Bulhan, verksamhetschef och vd på Möjligheternas plats och själv uppvuxen på Malmvägen.

Möjligheternas Plats är en mötesplats för ungdomar, men här erbjuds också hjälp med att ordna arbete eller studera vidare.

Många har mejlat politikerna

Nyligen samlade Abdulkadir Bulhan både ungdomar och föräldrar för att informera om läget. Många blev upprörda berättar han.

– Jag förklarade att just nu har vi inte förutsättningar att driva ungdomsverksamheten vidare. Men jag sa också att det kan förändras, och att de kan påverka genom att höra av sig till politikerna.

De följande dagarna fick både de styrande politikerna och oppositionen mängder av mejl. Men tills vidare är ungdomsverksamheten alltså nedlagd.

– Bokade samtal tar vi fortfarande, men inga nya. Och ingen ledarskapsutbildning eller fotboll på helgerna till exempel, säger Abdulkadir Bulhan.

Redan inbokade samtal tar Abdulkadir Bulhan och hans kolleger fortfarande, men i övrigt är ungdomsverksamheten nedlagd tills vidare.

Redan inbokade samtal tar Abdulkadir Bulhan och hans kolleger fortfarande, men i övrigt är ungdomsverksamheten nedlagd tills vidare.

Tomas Stark

"Någon trodde på mig"

En eftermiddag några dagar efter mötet har man trots allt öppet och ett tiotal unga är här.

En av dem är 24-årige Mohammed Hanad som bor i närheten. Han sitter vid en dator och tittar på olika utbildningar att söka till hösten.

– Jag hoppas komma in på beteendevetenskapliga programmet eller sociologi, kanske i Sundsvall eller Halmstad, säger han.

Mohammed Hanad började komma hit som 17-åring och han berättar att han har fått ”väldigt mycket hjälp”.

– Först praktiserade jag och vid 19 fick jag hjälp att börja söka jobb. Sedan blev jag inspirerad att börja plugga. Nu är jag klar med komvux och ska plugga vidare. Det hade jag inte en tanke på när jag först kom hit. Då var jag lite förvirrad och kände att jag hade dåliga förutsättningar. Jag litade inte på någon, men här kände jag att det fanns någon som trodde på mig.

"En trygg plats för oss"

Vid bordet intill sitter Rohat Ikincisoy, 20, och Mazen Alisheik, 19.

Yunis Abdulhamid, Rohat Ikincisoy och Mazen Alisheik är övertygade att området påverkas mycket negativt av att ungdomsverksamheten läggs ner.

Yunis Abdulhamid, Rohat Ikincisoy och Mazen Alisheik är övertygade att området påverkas mycket negativt av att ungdomsverksamheten läggs ner.

Tomas Stark

– Jag kom hit för att plugga lite innan träningen, jag pluggar enstaka kurser på högskola, säger Mazen Alisheik.

– Och jag ska uppdatera mitt cv och sedan söka extrajobb. Jag hade aldrig haft ett cv förut, men här har jag fått hjälp med det, säger Rohat Ikincisoy.

Båda berättar att de har besökt Möjligheternas plats sedan 15-årsåldern.

– I flera år fick vi läxhjälp här. Det är en trygg plats för oss, säger Mazen Alisheik.

– Och jag fick hjälp med mitt första sommarjobb, säger Rohat Ikincisoy.

"Får negativ inverkan"

Att ungdomsverksamheten läggs ner kommer att märkas tydligt i området, tror både Rohat och Mazen.

– Här kan unga få hjälp med att fixa cv, plugga och söka jobb. Och på kvällarna kan vi komma hit och kolla fotboll. I kväll är det Champions League. Kan vi inte vara här blir det mer att man hänger i portarna. Det får negativ inverkan på oss och på den yngre generationen, de som precis har börjat komma hit, säger Rohat Ikincisoy.

– Jag har just tipsat mina yngre kusiner. Kom hit, här kan ni få hjälp, har jag sagt, berättar Mazen Alisheik.

"Här stödet behövs som mest"

Abdulkadir Bulhan förstår inte kommunens prioriteringar, särskilt inte då det sedan drygt två år finns ett uttalat mål att Sollentuna inte ska ha några utsatta områden.

– Nu är det bara kameror, fler poliser och prat om visitationszoner. Egentligen ser vi positivt på det, men inte om det är det enda som görs. Det måste finnas förebyggande arbete också.