Hammarbys A-lag kliver ut på isen för träning i istältet på Kärrtorps IP. Men det är med blandade känslor som lagets assisterande sportchef Björn Josdal berättar om tillbakakomsten till grön linje efter flera år i Sätra där de inte kunde fortsätta hyra längre.

– Det känns skönt att komma hem. Vi har större lokal förankring längs med gröna linjen, säger Björn Josdal, assisterande sportchef i Hammarby Hockey.

Den 7 oktober spelar laget sin första hemmamatch i Kärrtorp. Laget siktar på uppgång till hockeyettan.

– Vi har en ung och spännande trupp. Och vi åker otroligt mycket skridsko. I träningsmatcherna har vi kört över motståndarna med vår skridskoåkning.

På Kärrtorps IP har staden satt upp temporära omklädningsrum och materialrum för laget. Men återkomsten sker inte utan oroande moln på himlen. Skulle laget gå upp måste man redan nästa säsong hitta en ny matcharena. Tältet i Kärrtorp håller inte den standard som krävs för spel i hockeyettan. Enligt Björn Josdal vet klubben inte vart de i så fall ska ta vägen.

– Globen är för dyr. Och både Johanneshov och Stora Mossen är fulla, säger han.

Här ger dock Idrottsförvaltningens svar hopp om en lösning – fast återigen en bra bit från hemmaplan. Husby och Stora Mossen pekas ut som möjliga matcharenor för Hammarby.

"Vad gäller frågan om Stora Mossen så sker en ny fördelning av tider inför varje säsong då vi tittar på berättigad bokningsbar tid", skriver förvaltningen i ett mejl till Mitt i.

Enligt Björn Josdal är varken Stora Mossen eller Husby någon bra lösning.

– Vi är förankrade på grön linje och har haft problem att få publik till Sätra. Ekonomiskt skulle dessa vara en katastrof. Och publik lockar både sponsorer och gör det lättare att rekrytera spelare. De flesta spelare och ledare bor också i söderort, säger Josdal.

Stort behov av nya hallar

Behovet av nya hallar har påtalats med kraft av Stockholms ishockeyförbund. I början av 2019 släppte förbundet en rapport som påtalade bristen på hallar i Stockholms stad. Enligt rapporten, som var skriven innan tillkomsten av Kärrtorps istält, gick det 96 000 invånare på varje ishall i staden, medan samma siffra för Malmö var 46 000 invånare per hall och 65 000 i Göteborg.

"Det finns ingen absolut sanning i vad som är ett bra anläggningsutbud i förhållande till befolkningen. Aktivitetstillfällena har till exempel inte varit lägre här i Stockholm än i Göteborg eller Malmö", skriver idrottsförvaltningen i ett mejl till Mitt i där svaret syftar på hur ofta personer i åldern 7-25 år använt anläggningarna.

Samtidigt medger förvaltningen att lägre utbud av hallar per person kan innebära senare träningstider eller fler idrottare på isen än om utbudet varit större. Men staden sticker inte under stol med att behovet är stort av ishallar, liksom andra idrottsanläggningar i staden.

Enligt en analys kommer man till 2030 att behöva bygga 6,75 ishallar (exklusive befintliga ishallar som behöver ersättas under perioden). Detta för att ligga i fas med det prognostiserade behovet.

I en intervju med Mitt i början av året förklarade idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) underskottet med befolkningsökningen.

– Jag skulle nog säga att Stockholm har haft en väldigt snabbt växande befolkning. Vi har kämpat mycket med att bygga ut skolor, kollektivtrafiken och bostäder. Så i grund och botten handlar det om det.

Plan för ny hall i Skarpnäck

Nu siktar staden på att bygga ikapp. På flera ställen i söderort finns planer för ishallsbyggen, bland annat i Skarpnäck. Enligt tidiga, ännu ej beslutade planer, handlar det om en ishall med plats för 800-1200 åskådare.

– Jag kan förstå att klubbar tycker att situationen är svår. Samtidigt händer det väldigt mycket nu och jag tycker förbundet fått gehör för behovet, säger Göran Tidström, ordförande i Stockholms hockeyförbund.