Söderhallarna står inför en större renovering, något som inte skett sedan det byggdes vid Medborgarplatsen på 1990-talet.

Förutom en upprustning är målet att det ska bli ett gastronomiskt centrum och erbjuda en rad aktiviteter för folk i alla åldrar. Samtidigt ska moderna kontors- och verksamhetslokaler skapas.

Det ska även bli tryggare på baksidan genom nya entréer.

Men den två år långa renoveringen var ingen rolig nyhet för hyresgästerna. Förra året fick flera av dem veta att deras kontrakt skulle löpa ut den 31 augusti i år.

När Mitt i träffade handlare i våras var de inte nöjda med hur hyresvärden Atrium Ljungberg hade hanterat situationen. De tyckte att dialogen varit bristande och att de ersättningslokaler som erbjudits varit undermåliga.

Ägaren av Söderhallarnas frisör, Sewerius Hanna, stängde i somras efter 23 år.

Ägaren av Söderhallarnas frisör, Sewerius Hanna, stängde i somras efter 23 år.

Angie Gray

Tvingades stänga

Månader senare är känslan densamma. I somras blev alternativet för Sewerius Hanna att stänga sin frisörsalong efter över 20 år.

– Det känns lite deppigt att bli arbetslös, säger han.

De lokaler han blivit erbjuden har inte varit bra nog, menar han. I stället får han en årshyra.

– Det är ingenting när man har varit här i 20 år.

Nordins papper, som legat i Söderhallarna ännu längre, har även de bommat igen.

– Kunderna har varit förbannade och ledsna, och det är vi själva som behövt informera dem om vad som händer. Vi är helt slut, säger Markus Wallin som jobbade i butiken.

För just honom och en kollega väntar dock en ljusning. De har hittat en lokal på Kungsgatan 60 där de i oktober ska öppna butiken Sudd och Kludd, som blir i samma stuk som den klassiska pappershandeln.

– Vi jagade rätt på den själva. Från Atrium Ljungberg fick vi bara dåliga förslag.

Markus Wallin jobbade tidigare på Nordins papper. I oktober öppnar han i stället Sudd & Kludd på Kungsgatan 60, en butik med samma inriktning som pappershandeln.

Markus Wallin jobbade tidigare på Nordins papper. I oktober öppnar han i stället Sudd & Kludd på Kungsgatan 60, en butik med samma inriktning som pappershandeln.

Angie Gray

Helt tomt vid årsskiftet

Det finns ännu inget exakt datum för när Söderhallarna stänger, men vid årsskiftet ska det vara helt tomt. Vilka som kan flytta tillbaka efter renoveringen är oklart.

– Vi har dialoger med såväl befintliga som nya hyresgäster och det finns ett stort intresse. Vi återkommer gärna lite närmare nyöppning, skriver Mattias Celinder, affärsområdeschef för fastigheter på Atrium Ljungberg, i ett mejl.

Samtliga hyresgäster har erbjudits ersättningslokaler. Fem har tackat ja. Andra har hittat lokal på egen hand och fått ekonomisk kompensation.

– Det finns flera olika lösningar, men oavsett så blir det någon form av ekonomisk kompensation, investering eller nya lokaler.

Hur många har ni överenskommelser med?

– Vi har ett tiotal hyresgäster som vi inte har en överenskommelse med av totalt ett 60-tal. Däremot har vi en har vi en pågående dialog med alla.

Vid årsskiftet stänger Söderhallarna i två år för renovering.

Vid årsskiftet stänger Söderhallarna i två år för renovering.

Angie Gray

Bion stänger

Att hyresgäster inte är nöjda med hur allt gått till tycker Mattias Celinder är tråkigt.

– Vi har verkligen ansträngt oss för att hitta och erbjuda bra ersättningslokaler och vi följer den praxis som finns inom hyreslagstiftningen.

Även bion och Systembolaget stänger under renoveringen. Coop håller öppet då de inte berörs av ombyggnaden.

De första nya hyresgästerna ska flytta in i början av 2026.