Det var ett vackert vinterlandskap som söderortsborna vaknade upp till i söndags – och än mer så i måndags. Men de utmaningar som skulle följa i snöfallets spår var nog större än de flesta kunnat ana.

Bilderna från Mitt i:s läsare i veckan säger det mesta: En buss som kört fast på Värmlandsvägen i Farsta. En bärgningsbil (!) som råkat ut för samma öde på Forshagagatan. Knäckta träd och tunga nedfallna grenar som blivit liggande.

Hökarängsplan. Knäckta träd och mycket snö.

Hökarängsplan. Knäckta träd och mycket snö.

Jenny G Ericson


Snömodd. Rödkindavägen Farsta

Snömodd. Rödkindavägen Farsta

Annika Eriksson

Tunnelbanan klarade sig hyfsat, men områden som Sköndal och Fagersjö drabbades flera dagar av inställd busstrafik.

Små villagator har lägst prioritet när Stockholms stad planerar snöröjningen. I Tallkrogen var flera gator oplogade ännu på torsdagen. Då hade fem dagar gått sedan snöfallets början och tre sedan den slutat falla.

Fast. Buss fastnade i snön på Värmlandsvägen.

Fast. Buss fastnade i snön på Värmlandsvägen.

Kerstin Agerfred

Snökaos. Torögatan i Tallkrogen.

Snökaos. Torögatan i Tallkrogen.

Moa Engström

Kritiken lät inte vänta på sig. Här är några av de reaktioner som trillade in i Mitt i Söderorts mejlkorg och på tidningens Facebooksida:

”Snöröjningen i Farsta! Detta är det sämsta jag varit med om och under all kritik. Vi är nu inne på dag 5 och majoriteten av gatorna, trottoarerna och parkvägarna har inte blivit snöröjda.”

”Då får trottoarerna i Fagersjö vänta tills vårvärmen smälter bort snön då helt enkelt!”

”Tio timmar?? Det har nu gått 100 timmar och inte en plogbil i sikte.”

”Snöröjningen i Lilla Sköndal är obefintlig. Fortfarande nu på onsdagskvällen har ingen plogbil synts till på de flesta av gatorna och ingen prognos kan ges av staden. Vissa gator är fortfarande helt oframkomliga.”

”Fortfarande inte plogat en enda gång sen snön kom på alla villagator i Sköndal, t ex Bagargränd, Småkaksgränd, Mazarinvägen etc. Undermålig plogning i hela området inklusive större väg genom Sköndal. På Bagargränd är det omöjligt för t ex en ambulans att ta sig fram.”

”Hur tänker man sig att äldre boende på Hökarängsplan ska våga sig ut? Skulle det vara så här i Farsta centrum skulle det gå åt helvete”.