Äntligen. Efter flera måndaders tågbyten i Högdalen tas nu skytteltrafiken bort. Foto: Pia Bispo

Snart slipper du byta tåg i Högdalen

Snart är tågbytena ett minne blott för alla som åker till Rågsved och Hagsätra. På måndag försvinner skytteltrafiken och då går det att åka rakt igenom Högdalen igen – med några få undantag.

  • Publicerad 08:42, 17 sep 2021

De senaste månaderna har alla som åkt tunnelbana till Hagsätra och Rågsved fått byta tåg i Högdalen, som en följd av den kraftiga översvämning som skedde i juni, som orsakade stora skador på spåren och tunnelbanans utrustning.

Men nu är det snart slut med alla tålamodskrävande tågbyten. På måndag tas ett tredje spår i Högdalen i bruk, vilket gör att skytteltrafiken kan tas bort.

– Det är goda nyheter för pendlarna på Hagsätragrenen, säger, Elin Lindström, kommunikatör på SL.

Saneringen fortsätter

Att SL kan ta börja använda det tredje spåret nu beror på att de lyckats ordna med en växel.

– Mellanspåret har inte tidigare gått att använda, men vi har nu lyckats ta en växel i bruk som gör att vi kan köra den södergående trafiken på mellanspåret. Det är en tillfällig lösning som möjliggör att vi fortsätter arbetet och saneringen på söderspåret samtidigt som vi kan köra befintlig trafik på mellanspåret och på det norrgående spåret, säger Elin Lindström.

Resenärerna ska inte märka av det resterande arbetet särskilt mycket, säger hon.

– Under den här tiden kommer vi i princip att köra ordinarie trafik, med undantag för några få turer som kommer att få andra sluthållplatser än vanligt. Det handlar dock om väldigt små förändringar jämfört med vanlig tidtabell, säger Elin Lindström.