– Kontanthanteringen försvinner allt mer och vi blev uppmärksammade på att väldigt få använder p-automater numera. Samtidigt börjar det bli svårt att få tag i reservdelar, så det här är en logisk utveckling, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott.

I dag finns 42 fysiska parkeringsautomater i Sollentuna och underhållskostnaden för dem ligger på cirka 700 000 kronor per år.

Användningen av parkeringsautomater har sjunkit och en markant majoritet använder nu mobilappar. De digitala alternativen kostar inget för kommunen.

I Sollentuna parkerar över 2 000 betalande bilar på gatumark varje vardag. Under 2022 användes digitala betalningsalternativ i 93 procent av fallen och p-automaterna tappar allt mer i popularitet, konstaterar kommunledningskontoret.

Hittills har p-automaterna behållits bland annat för att det fanns en uppfattning om att äldre personer hade utmaningar med att använda appar och SMS-parkering. Men nu har kommunen träffat representanter för pensionärsorganisationer i Sollentuna och de har inte haft några invändningar mot avvecklingen.

– De står bakom det här. Det är viktigt att vända sig till dem i tid. På så sätt kan vi slippa onödig kritik, och vi vill inte att det här ska drabba några människor, säger Thomas Ardenfors.

Även om de är få – hur har ni tänkt att de parkerare som inte har en smart telefon ska kunna betala för sig?

– Då ska man kunna ringa in, eller sms:a.

Så telefon måste man ändå ha?

– Ja det måste man, och vår bedömning är att de flesta har det i dag.