Enligt plan ska Sverige kunna återgå till normalläge den 30 september. De återstående begränsningarna för publik på evenemang, gäster på krogar, och deltagande i offentliga sammankomster ska då tas bort.

Men för sjunde veckan i rad har smittspridningen ökat i Stockholms län, och är uppe i 126 fall per 100 000 invånare.

Covid-lagen förlängs

Vid en presskonferens på torsdagen meddelade regeringen att de lagar som gör begränsningarna möjliga, covid-19-lagen och serveringslagen, förlängs till den 31 januari.

– Det innebär inte att själva restriktionerna förlängs, utan det gör det möjligt att ha en god beredskap med träffsäkra åtgärder om det skulle behövas, sade statsminister Stefan Löfven.

Den 1 juli kom en rad lättnader i restriktionerna, som höjda publiktak på evenemang, öppet efter klockan 20 på krogen och slopade krav på 10 kvadrat per kund i butiker. Den 15 juli kunde fjärrtåg och buss åter belägga alla platser.

Det krävs för att öppna

För att som planerat kunna slopa resterande restriktioner den 30 september har Folkhälsomyndigheten ställt upp vissa kriterier.

✔️ Max 50 nya fall per 100 000 invånare under en tvåveckorsperiod.

✔️ Max 100 patienter som vårdas för covid-19 på sjukhus, varav max 25 i intensivvård.

✔️ Minst 70 procent av befolkningen över 18 år har fått minst en vaccindos.

Totalt i landet var antalet nya fall 78 per 100 000 invånare för vecka 30 och 31. 136 patienter vårdades på sjukhus varav 14 i intensivvård.

Ligger sämre till

Sverige är alltså ganska nära att få ok att öppna upp.

Men inte Stockholms län.

Här har antalet nya fall varit 126 under vecka 30 och 31. Antalet som vårdas på sjukhus är nu 59, varav 6 i intensivvård.

80,1 procent av Sveriges befolkning hade den 10 augusti fått en vaccindos, och 55,9 procent båda doserna. Siffran för Stockholms län är 72,9 respektive 51,7 procent.

Kan region Stockholm komma att undantas och ha restriktioner kvar medan resten av Sverige slipper dem?

– Intentionen från regeringen och Folkhälsomyndigheten är att det ska vara lika över hela landet. Och det är inte bara i Stockholm som smittspridningen nu går upp, säger Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Kan Stockholm ha egna riktlinjer, som i julas, som var mer långtgående än i en del andra regioner?

– Nej, det är inte längre möjligt att göra exakt på det sättet. Däremot kan vi alltid diskutera med Folkhälsomyndigheten om särskilda behov skulle uppstå.

Regeringen gav vid pressträffen inga besked om när nästa steg i avvecklandet av restriktionerna tas, eller om de till och med måste skjutas upp.

– Det som också är sagt är att det ska vara två veckor med en stadig nedgång av antalet smittade. Och det är ju en tid kvar till den 30 september, säger Maria Rotzén Östlund.

Varför ökar smittspridningen nu när så många är vaccinerade, många är lediga och man kan umgås utomhus?

– Det är framför allt två skäl. Det ena är den mer smittsamma deltavarianten, som står för över 90 procent av de smittade. Det andra är att det är i grupperna 20-29 och 30-39 som smittan ökar, och de har ännu inte hunnit få ett fullgott vaccinationsskydd. Men det finns gott om tider för vaccinering, säger Maria Rotzén Östlund.