Sjukfrånvaron bland personalen på förskolan Skogen i Hammarbyhöjden är hög just nu och de föräldrar som kan uppmanas hålla barnen hemma. Foto: Stefan Källstigen

Smittspridning på förskola – föräldrar uppmanas hålla barnen hemma

På en förskola i Hammarbyhöjden har 10 av 14 pedagoger varit sjuka och hemma från jobbet i veckan – flera med konstaterad covidsmitta. Föräldrar uppmanas nu att hålla sina barn hemma.

  • Publicerad 09:06, 23 okt 2020

– Såklart är det här en extraordinär situation, men vi har ändå kunnat hantera det på ett bra sätt och har agerat i samråd med smittskyddsläkare. Vi har genom vår huvudman en krisgrupp som vi har aktiverat för att stötta verksamheten, säger Ina Kainelainen, rektor på förskolan Skogen i Hammarbyhöjden, till Mitt i.

Smittspridningen på den fristående förskolan som drivs av Pysslingen ska ha börjat i mitten av oktober. Den här veckan har ett tiotal pedagoger varit hemma sjuka. Alla har testat sig, och en handfull konstaterats vara covidsmittade. Flera väntar fortfarande på sina testresultat.

Uppmanas hålla barnen hemma

”På inrådan av Smittskydd Stockholm kommer vi inte att stänga förskolan, däremot uppmanas alla som kan, att hålla sina barn hemma i 14 dagar från nu. Detta för att bryta smittkedjan. Vi vill också avlasta så att de medarbetare som är friska kan ge omsorg till de barn som måste vara på förskolan”, skrev Ina Kainelainen i söndags i ett mejl till föräldrarna som Mitt i har läst.

Förskola i Huddinge stänger efter coronautbrott

Vill avlasta frisk personal

Utöver att bryta smittkedjan vill förskolan just nu också avlasta den personal som kan jobba, så att de kan ge omsorg till de barn som måste vara på förskolan.

Flera åtgärder har vidtagits för att minska risken för smitta, bland annat sker hämtning och lämning utomhus.

"Vill verkligen hålla öppet"

– Det är en utmaning med bemanningen, och vi har därför vädjat till föräldrarna att de som kan ska hålla sina barn hemma, och många har valt att göra det. Vi är måna om att fortsätta kunna hålla öppet, och vill verkligen fortsätta hålla öppet. Förskolan är en viktig plats för barnen, särskilt i dessa tider. Vi fortsätter tillämpa de försiktighetsåtgärder vi har haft under hela pandemin, säger Ina Kainelainen.