Den planerade F–9-skolan strax intill Smedsgärdshallen dröjer.

Bygglovet har överklagats i flera led av de närboende Kennet Olsson och Bertil Norling. De tycker att Smedsgärdstomten är en "synnerligen olämplig plats" att bygga en skola på, med tanke på närheten till Stockolmsåsen och grundvattnet.

https://www.mitti.se/nyheter/skolbygge-overklagas-risk-for-grundvattnet-6.26.198106.e2ecd86f22

I slutet av februari kom beskedet att mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt avslagit överklagandet.

Enligt beslutet strider inte bygglovet mot detaljplanen och vattenhanteringen kan lösas inom ramen för gällande bestämmelser. Bland annat menar domstolen att det finns krav på försiktighets- och skyddsåtgärder, kopplat till miljön och människors hälsa.

I mitten på mars bestämde Bertil och Kennet sig för att överklaga bygglovet till nästa instans: Mark- och miljööverdomstolen.

– Vi är inga rättshaverister men vi vill löpa linan ut, då vi tycker att beslutsfattarna har ”mörkat” hela projektet. Men vi gör det framför allt för miljön, vårt viktigaste livsmedel och för övriga kommuninvånare, säger Bertil Norling.

Planen flyttas fram

Kommunens ursprungliga plan var att Smedsgärdsskolan med plats för runt 600 elever i F-9 skulle stå klar 2026. Den pågående rättsliga prövningen gör nu att planen flyttats fram ett år. Om Mark- och miljööverdomstolen avslår överklagan, kan en skola tidigast vara på plats hösten 2027.

– Vi har ju varit medvetna om att det kunde ske en överklagan och det finns ett pågående arbete med en lokalförsörjningsplan där vi tar hänsyn till detta scenario. Vi kommer att säkerställa att det finns skolplatser åt alla elever, säger kommunens utbildningschef Henrik Malmström Wallin.

Hur löser ni skolplatserna?

– Förmodligen väntar vi med att avveckla de paviljonger som finns på Runby skola och Väsby skola och fortsätter att använda dessa i väntan på en lösning. De befintliga paviljongerna bedöms vara tillräckliga för att fylla behovet utifrån våra prognoser, säger Henrik Malmström Wallin.

Mark- och miljööverdomstolen har sex månader på sig att ta ställning till om en överklagan ger anledning till rättslig prövning av ärendet.