När Emily Norling utsågs till Bästa nykomling 2019 för ”Allt vi äger”, om sin vänskap med två hemlösa män hyllades hon för ”en dokumentär där filmaren vågar vända blicken mot sig själv”.

Det gör hon i viss mån även i sin ­andra långfilm. Megaheartz handlar om fyra kvinnor. En är besatt av en avlägsen kärlek, en vill göra upp med sitt förflutna och en tredje kämpar med missbruk. Den fjärde är Emily själv, som får ett telefonsamtal som tvingar henne att återvända till ett hus någonstans i minnet.

Emily Norling kallar ”Mega­heartz” en hybridfilm, en blandning av dokumentärt och mer upphöjt material.

– Jag ville göra en film som är en upplevelse mer än ­något annat. Den följer inte ett traditionellt narrativ, utan är väldigt direkt och fragmentarisk. Jag hoppas att publiken ska låta sig sugas in i det, ­säger hon.

– Vi har lekt med egna verkliga händelser. På ett ­eller annat sätt handlar det om kärlek, om fyra huvudkaraktärer som vill starta om sina liv och utspelar sig i de där intensiva energierna precis innan något går sönder, i ett läge där man inte kan gå tillbaka utan vet att man måste framåt.

Stillbilder ur filmen Megaheartz.

Stillbilder ur filmen Megaheartz.

Milja Rossi

Varit med i formandet

De övriga tre karaktär­erna är alla kvinnor Emily känner och har varit delaktiga i formandet av innehållet. En av dem är skådespelaren Emma Broomé, som är regiassistent.

– Arbetet med ”Megaheartz” var som en livsstil, inte bara en film. Under tiden tänkte jag inte att någon skulle se den, om man tänker på en publik börjar man censurera sig själv och tappar bort spontaniteten. Nu ska andra se den, vilket blir konstigt, men det är bara att släppa den ifrån sig. Den ska ut!

Egentligen är filmen ­redan ute, eftersom den ­hade världspremiär i mars på ­Köpenhamns dokumentärfilmfestival, CPH:DOX. Där spelades den inför utsålda salonger tre dagar i rad.

– Vilka är alla de här människorna som ska se den, tänkte jag? Men den togs emot jättefint av publiken, så jag känner ett visst lugn. Det blir som en andra andning.

Emily Norling berättar att hennes vänner hörde folk prata om hur de tolkade saker i filmen på olika sätt.

– Det känns så bra att det blev en diskussion bortom ”vilken fin film”. Jag hoppas verkligen att det kan bli så igen, säger hon.

En av karaktärerna spelar Emily själv. De andra tre spelas av personer hon känner.

En av karaktärerna spelar Emily själv. De andra tre spelas av personer hon känner.

Tävlar i New York

”Megaheartz” visas tre gånger under Stockholms filmfestival och deltar även i ­huvudtävlingen i USA:s största dokumentärfestival, DOC NYC.

– Det ska bli jättekul och jag har faktiskt en amerikansk karaktär i filmen – en äkta fuckboy!