Liten sport. Snookerborden är större än vanliga biljardbord och därför har de blivit allt färre i krogmiljö. I dag finns det bara två snookerställen i hela Stockholms län varav Suleman Kukka Salam driver det ena, i Tureberg. Foto: Åsa Sommarström

SM-dags i Sulemans snookerhall i Sollentuna

För tre år sedan kom en ny sport till Sollentuna då Suleman Kukka Salam fick ett rivningskontrakt i en gammal yogastudio och öppnade Snooker 247. I helgen avgörs 11–12 dam-SM i snookerhallen i Tureberg.

  • Publicerad 12:38, 10 sep 2021

Det är här jag har min kundbas, även om folk kommer hit från hela Stockholm.

– Det är en mansdominerad sport, oftast är bara sex sju damer med. Men nu ryktas om att det kan bli rekordstort med över tio deltagare, säger Suleman.

Själv har han spelat snooker sedan tidiga tonåren då hans kusin kom till Sverige från Pakistan, där snooker är stort. Under gymnasiet spelade Suleman cirka 30 timmar i veckan, och han nådde snabbt svensk toppnivå.

När han började jobba blev det svårt att hinna, men kärleken till sporten bestod. Det var därför han öppnade snookerhallen i Tureberg – först som en hobbygrej men så småningom slutade han sitt jobb och satsade allt.

– Jag började med tre bord. Efter ett år fick jag 60 kvadrat till och kunde ha fyra snookerbord och ett poolbord. Nu har jag fått tillgång till hela våningsplanet och har sju snookerbord, ett poolbord och tre bord för carambole, säger Suleman.

Sagan på väg att ta slut

Det är dock fortfarande ett rivningskontrakt och efter augusti nästa år är det osäkert hur länge Snooker 247 får vara kvar i lokalen på Turebergs allé 4.

– Fastighetsägaren har börjat skicka in handlingar om rivningslov, så nu börjar sagan närma sig sitt slut, säger Suleman.

Han har redan börjat kika efter en ny lokal och hade en på gång i Sollentuna tidigare i somras, men den visade sig vara för dyr. Och hallen ska helst ligga i Sollentuna.

– Ja, det är här jag har min kundbas, även om folk kommer hit från hela Stockholm.

Påsprassel bör undvikas

Närmast väntar hur som helst dam-SM i snooker i helgen, med start klockan 10.30 på lördagen. Dessutom arrangeras den första caramboletävlingen i hallen, med start klockan 10.00 på lördagen.

Åskådare är välkomna och det är fri entré.

– Snooker är ingen publiksport i Sverige, men publiken är välkommen i helgen – bara alla har mobilen på ljudlös och inte prasslar med chipspåsar, säger Suleman.

Sa upp sig från jobbet och satsade allt på snookerhallen

Namn: Suleman Kukka Salam.

Ålder: 30 år.

Bor: Solna

Yrke: ”Tidigare var jag finansiell analytiker på Dell, men just nu är det här med snookerhallen min grej. Unemployed eller selfemployed!”

Familj: Mamma, pappa, syster.

Hobby: ”Snooker har varit den stora kärleken de senaste åren. Innan det spelade jag mycket pingis.”

Aktuell: Anordnar SM för damer i Snooker 247 på Turebergs allé 4 i helgen, den 11–12 september.

Visa merVisa mindre

Mer avancerat än vanlig biljard

Snooker är en avancerad form av biljard som uppfanns 1875 i Indien av överste sir Neville Francis Fitzgerald Chamberlain.

Med en vit boll ska du samla så mycket poäng som möjligt.

Man sätter varannan röd (15 st.) och varannan färgad boll (6 st). De färgade kulorna tas upp igen när man fått ner dem. Kulorna ger olika mycket poäng.

När de röda kulorna tar slut avslutas allt enligt ett speciellt system.

Det är mindre hål och ett större bord än i traditionell biljard.

Den som vinner flest omgångar (frames) tar hem matchen.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

En skadad vid explosion i Rotebro

Nyheter Kvinna förd till sjukhus En kvinna skadades vid en explosion vid ett flerfamiljshus i Rotebro vid halv 4-tiden i natt. Hon har förts till sjukhus med skador i benen.måndag 20/9 6:59

Lyckat och soligt 5-årskalas för SSG

Nyheter Firade med allsång, tal, tipspromenad, lotteri och träning Sollentuna Seniorgymnastik, SSG, firade nyligen sitt 5-årsjubileum och bjöd in till öppet hus i Edsbergsparken nedanför Edsbergs slott.måndag 20/9 5:50