Normalt sett används de för att köra turister och expressbusstrafik långa sträckor runt om i Sverige och Europa – nu ska de bli pendelbussar till och från Värmdö. 

Det är bussbolaget Nobina, som tar över trafiken i Nacka och Värmdö om drygt ett år, som har köpt in 19 nya dubbeldäckare – alltså tvåvåningsbussar – som ska köras mellan Värmdö och Slussen. 

Dubbeldäckarna ska ersätta dagens SL-bussar, som körs av Keolis, på linje 474, mellan Slussen och Hemmesta. Linjen trafikerar även Nacka trafikplats.

– Vi gör det här för att det ska bli en positiv upplevelse för våra blivande resenärer, pendlarna i Nacka och Värmdö. De här bussarna passar bra vid längre arbetspendling och har fler sittplatser än en vanlig buss, säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina AB.

Bekvämt och lätta att jobba på bussen

Nobina har kört dubbeldäckare i Norrtälje i många år och där är det väldigt uppskattat, enligt David Erixon.

– Det ökade resandet med kollektivtrafik markant, eftersom pendlarna tycker att det är bekvämt och lätt att sitta och jobba på bussen.

Bussarna som ska gå mellan Värmdö och Slussen har två våningar med ståhöjd på båda planen, och delar av busstaket är av glas.

– I det här avtalet har vi inte ställt krav på dubbeldäckare utan det är ett initiativ som kommer från Nobina. Dubbeldäckare är en bra busstyp för längre sträckor med få stopp, säger Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen hos Region Stockholm. 

De nya bussarna ska börja rulla i Värmdö i februari 2025. Samtidigt ska Nobina och SL se över linje 474 för att se om den ”kan förbättras och utvecklas”, enligt David Erixon. Men vad det innebär är för tidigt att säga.