I onsdags kväll kom myndigheten med beskedet att de inte anser att det finns tillräckliga skäl att förbjuda ensamarbete på pendeltågen.

– Vår bedömning är att arbetsgivaren i nuläget har vidtagit tillräckliga åtgärder för att ensamarbete ska kunna ske på ett säkert sätt för personalen. Det innebär att arbetet att köra tåg utan tågvärdar kan återupptas igen, säger sektionschefen Anette Wendel i ett pressmeddelande.

Facket ST Pendeln, som motiverat skyddsstoppet med att antalet incidenter ökat sedan utfasningen av tågvärdar började, är inte glada.

Facket: Personal fortfarande otrygga

– Jag är chockad. Jag har största respekt för Arbetsmiljöverket, men jag anser att de har gjort en felaktig bedömning här, när vår personal fortfarande säger att de är otrygga och mår dåligt av att köra ensamma, säger Roger Delin, fackordförande för ST Pendeln, till TT.

Anette Wendel hävdar att Arbetsmiljöverket förstår oron kring att ta bort tågvärdarna och tillägger att Arbetsmiljöverket "kommer följa utvecklingen framöver".

Inför att skyddsstoppet trädde i kraft i måndags varnades det för kaos i trafiken. Men MTR satte in extrapersonal och lyckades köra mer tåg än man gjort de senaste veckorna.