Det här blir fjärde året som Emilia Fång och Leonard Axelsson har öppet hus på julafton. Mitt i skrev om dem 2019. Sen kom pandemin, men nu är de i gång igen.

– Vi är båda skilda och våra ex tycker det är viktigt att ha barnen just på julafton. Det kändes som en onödig konflikt att ta. Samtidigt älskar jag julen och vill inte sitta själv med min sambo på julafton. Det skulle kännas dumt att ha ett superjulpyntat hus och så är det ingen här, förklarar Emilia Fång.

Så föddes den inte alldeles självklara tanken att bjuda in helt främmande människor på årets viktigaste högtid.

Men det är just det där – måste julafton vara så himla viktig? Emilia Fång slår ett slag för ett mer avslappnat förhållande till julen.

– Se det som lite ledig tid när du kan vara med familjen om du vill och med vänner om du vill, säger hon.

Många gillar – färre dyker upp

Efter att årets inbjudan lades ut i Facebook-grupper i både Farsta, Sköndal och Skarpnäck har paret hyllats stort för sin generositet.

– Det är helt sjukt, jag tror vi har fått över 2000 likes.

Hur ska alla få plats i radhuset, undrar man. Men sanningen är att det som mest har kommit tio personer.

– Vi har aldrig behövt säga nej till någon. Folk tycker det låter supermysigt men sen är det ändå inte många som nappar. Folk är superkonservativa på jul, att den måste firas med släkten, konstaterar Emilia Fång.

Brukar inte bli stelt

Som de skriver på Facebook gäller inbjudan stora som små. Ensamstående äldre, frånskilda med barn och studenter är några av de som har dykt upp tidigare år.

Hur många det än blir den här gången förväntar sig Emilia Fång en avspänd och social julafton.

– Det har aldrig varit stelt. Folk pladdrar på. Det är gästerna som styr. Min sambo spelar gitarr men annars blir det mest fokus på att äta och umgås. Jag tror aldrig vi har tittat på Kalle Anka.