Kulturhistoriskt värdefullt. Ewa Larsson (MP) vill hindra rivningen av den före detta EMI-studion och byggandet av en "främmande fågel". Foto: Sacharias Källdén/Christoffer Röstlund Jonsson

Skarpnäcks politiker vill rädda klassisk musikstudio

Det har tidigare samlats in underskrifter och manats till "kulturellt uppror" för att bevara den klassiska musikstudion Baggpipe. Nu sluter politikerna i Skarpnäcks stadsdelsnämnd upp i striden.

  • Publicerad 16:44, 9 feb 2021

Vi tror på att det kommer gå fram.

Exploateringsnämnden har beslutat att riva musikstudion Baggpipe och nu är det upp till stadsbyggnadsnämnden att bestämma vad som kommer ske. Beslutet kan komma till hösten, tror Oskar Rådehed, presskontakt hos Moderaterna.

Anrika musikstudion ska ersättas av bostäder

Inför beslutet har de styrande Skarpnäckspolitikerna gjort det tydligt var de står i frågan: att studion borde bevaras. I en skrivelse till stadsbyggnadsnämnden förklarar de varför:

"Vi ledamöter i den politiska grönblå majoriteten i Skarpnäck är väldigt stolta över att den historiskt internationellt kända gamla EMI-studion, i dag Baggpipe studios, ligger i vår stadsdel."

I studion har artister som Lady Gaga och band som Abba spelat in musik.

Ny metod

Ewa Larsson (MP), ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, är en av politikerna som kämpar för att behålla studion. Hon och kollegorna har valt att agera på ett helt nytt sätt.

– Det vi kan konstatera är att vi aldrig gjort det här förut (skickat in en skrivelse reds anm.). Det här är inte ett medborgarförslag eller så, utan det kommer direkt från oss lokala politiker. Vi har varit proaktiva, genom att själva framföra vi vad vi tycker.

– Vi representerar de som bor här ute i hela Skarpnäck där Skärmarbrink ingår, vi är många som är stolta och vill att det ska lösa sig.

"Vi tror på det"

I december 2019 samlades 5 500 underskrifter in i en protest, samtidigt som studion manade till "kulturuppror".

Debatten om musikstudions vara eller icke vara har pågått länge. Men hoppet lyser fortfarande.

– Vi tror på att det kommer nå fram och påverka beslutsfattarna i stadsbyggnadsnämnden, säger Ewa Larsson.

Inget uttalande

Skrivelsen kommer att tas upp som förslag under stadsbyggnadsnämndens nästa möte. Nämndens ordförande Joakim Larsson (M) har ännu inte tagit ställning till skrivelsen och väljer därför att inte kommentera Skarpnäcks politikernas initiativ.

– Vi kan inte säga någonting om detta nu då skrivelsen först måste tas upp för diskussion. Därefter kommer stadsbyggnadsborgarrådet självklart att uttala sig, säger Oskar Rådehed.