”Bästa är att det är så nära”

Emelie Sievertsson och Nadja Wadi från Bollmora i Tyresö, med treåriga döttrarna Belle och Melanie, har precis badat klart i den lilla barnvänliga viken vid sundet mot Notholmen och är på väg ut till caféet på andra sidan träbron.

– Vi ska köpa glass, säger Melanie.

– Här är så mysigt, inte så mycket folk och det finns verkligen allt man vill ha. Och det bästa är att det är så nära hit, säger Nadja Wadi.

”Vi är på dejt utan barnen”

Tyresö slott, med sina sagolika tornspiror och anor från 1300-talet, reser sig som en hägring över landskapet omkring.

– Jag har flera gånger åkt hit på utflykt med mina skolelever, berättar Archana Tengali, NO-lärare i Tyresö, själv bosatt i Högdalen.

Idag är hon här på barnfri dejt med maken Prasad Tengali,

– Vi gillar omgivningarna, naturen och vattnet, säger Prasad.

Och slottet? Absolut fantastiskt!

– Fast vi har aldrig varit inne i det, det har alltid varit stängt när vi varit här, säger Archana.

"Vi kommer säkert tillbaka"

Johan Insulander Jämtin, Enskede med Ellis, 5 och Lo, 4, testar vattentemperaturen i den lilla badviken nedanför slottet.

– Vi har aldrig varit här förut, det var barnens moster Anna som tipsade. Vi kommer säker tillbaka. Annars brukar vi åka till Alby friluftsgård, inte långt härifrån, där det finns djur. Hela Tyresö är väldigt fint på sommaren med all grönskan, säger Johan.

Här på udden är det mer av det vilda

Inger Övrebö och Marie Törnblom från Älta följer den steniga stigen ut mot udden längst ut på Notholmen.

– Vi är naturmänniskor, lite mulle sådär, och vi gillar det här lite vilda. Vi är grannar och lärde känna varandra genom Frilufsfrämjandet för 40 år sedan och går ofta ut i skogen tillsammans, säger Marie.

Planen var att åka ut till Landsort i ytterskärgården.

– Men det blev inställt, så då blev det här ett underbart alternativ!

”Det här måste ni visa upp”

Ingela Strandborg, Tyresö, firar sin 50-årsdag med lunch på Café Notholmen med maken John Berglind och sönerna Anton och Oskar.

– Det här måste ni verkligen visa upp, det är ett fantastiskt ställe, de gör så mycket extra. På vintern får man fårskinnsfällar så att man kan sitta ute. Och här finns både vandrarhem och gästhamn, berättar Ingela.

– Och det är djurvänligt, man kan få en vattenskål till hunden. Vi brukar komma hit med kompisar och spela kubb och bada, säger killarna.

Hur fortsätter firandet?

– I kväll blir det bubbel med syrran och imorgon blir det fest säger Ingela.