Solen skiner över ett Hammarby sjöstad i sorg. Vid minnesplatsen i Lumaparken har vänner och klasskamrater lämnat blommor och hälsningar till den mördade pojken.

Sjöstadsbon Diana Esposito har som många andra lämnat en kartong med juice av märket Capri-Sun, som pojken ska ha gillat.

– Jag känner mest sorg och tomhet. Han såg ut som min son, likadana kläder och frisyr. Här är som en liten småstad och han gick i en stor skola. Alla känner någon som kände honom. Det är fruktansvärt och jag tänker på alla föräldrar som ska plocka upp spillrorna efter sina barn, säger hon.

Camilla Nordberg Gullander stannar också till en stund.

– Han hade hela livet framför sig, på några timmar är allt borta. Det är så tragiskt. Vi har två döttrar, den ena är 15 år. Jag har tänkt mycket på hur de tar det och hur man ska prata med sina barn. Jag vill inte att de ska gå runt och vara rädda.

Många har även mordet på 19-årige rapartisten Einár färskt i minnet. Hösten 2021 sköts han till döds nära sitt hem i Sjöstan.

– Det var nära oss. Man berörs väldigt. Samhället utvecklas i en tråkig riktning, vilket det här är ett mått på. För familjerna är det en tragedi man inte tror man ska behöva uppleva, säger Leif Blomqvist, som stannat vid minnesplatsen.

En miss i kommunikationen gjorde att stadsdelen under tisdagsmorgonen plockade bort flera föremål härifrån, vilket staden senare bad om ursäkt för. En kort tid senare var merparten dock tillbaka.

Vid Luma tvärbanestation finns en minnesplats för den mördade pojken.

Vid Luma tvärbanestation finns en minnesplats för den mördade pojken.

Pekka Pääkkö

Ge stöd

Under veckan har fältassistenter, ungdomsjouren och mobila fritidsledare haft extra fokus på Sjöstan. Även nattvandrare har varit ute mer. I lördags höll skolan där pojken gick öppet för att ta emot ledsna elever och andra sörjande.

– Vi har varit på plats för att möta den oro och de känslor som finns. Många är extremt ledsna. Det har varit jättetungt och vi är noga med att ha samtal, även med den egna personalen, säger Peter Lind, trygghetssamordnare vid stadsdelsförvaltningen.

Utöver arbete med trygghetsinsatser och utredning har polisen och stadsdelsförvaltningen jobbat för att motverka ryktesspridning. På skolor är områdespoliser tillgängliga. I området jobbar även civil och uniformerad polis uppsökande.

Jämnårig pojke misstänkt

Det var förra fredagen som polisen fick larm om en skärskadad person vid Luma tvärbanestation. Han kördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

I tisdags häktades en 15-årig pojke, skäligen misstänkt för mord.

– Bevisläget ser bra ut, men vi måste fortfarande jobba med ärendet, säger kammaråklagare Rolla Akkache.

Om personerna kände varandra eller vad motivet kan ha varit vill Rolla Akkache inte uttala sig om.

– Det är fråga om mycket unga personer som hamnar i bråk med varandra och en drar fram en kniv, säger han i en kommentar.

Åtal ska vara väckt senast 13 juni.

Polisen genomfört en teknisk undersökning, hållit förhör, tittat på film från övervakningskameror och samlat in vittnesmål. De söker dock ytterligare vittnen samt film och foton från händelsen. Personer som var på plats vid Luma station vid klockan 23 fredagen den 26 maj uppmanas kontakta polisen på 114 14 eller via deras hemsida.