I söndags när vi gick ut för att rösta handlade mycket av rapporteringen om att det var problem med långa köer utanför vallokalerna.

Det fick mig att undra en grej:

När fick vi problem med att köa?

Jag har alltid trott att det är något vi är bra på i det här landet. Att vi till och med älskar att köa och söker upp ställen där vi kan stå i led bakom varandra. Vår kärlek till ledet har satt oss på världskartan.

Bevis för den tesen: På Arlanda i somras hörde jag talas om att folk mer eller minde spontant ställde sig bakom varandra i långa rader. Ingen visste varför. Men de liksom sögs dit, som av en magnet.

Men i det här valet har allting ställts på ända, en allmän lathet verkar ha ersatt det stolta köandet.

Bevis för den tesen: Folk lät bli att rösta för att det var för långa köer till vallokalerna. Det tog för lång tid att ta sig fram till båset. Då struntade man hellre i det.

Valarbetarnas insatser till trots: folk tyckte det var ”förjävligt” och ”under all kritik”.

Till dem som gav upp vill jag säga. Herregud vad bortskämda ni är!

Det är klart att man kan ha ont i höften, bråttom hem till spagettin och köttfärssåsen eller så.

Men om inte möjligheten att få lägga sin röst är värt lite tid, så vet jag inte vad. Det är ju inga 13 timmar i kö för att få rösta som i vissa stater i USA.

I vårt land är det val en gång vart fjärde år. Att få vara med och bestämma hur landet ska styras, det om något är väl värt att köa för?

https://www.mitti.se/nyheter/folk-trottnade-pa-rostningskon-i-tullinge-lamnade-och-gick-hem/repvik!g6zNdoNUj@DXrhkbB3UFxg/

https://www.mitti.se/nyheter/laaaanga-koer-utanfor-lyxbutikerna/repuic!CUD0tJMz2J2vZXZzNLz4Q/