Centerpartiet i Järfälla har, till skillnad från på riksplan, ökat med 0,5 procentenheter och får ett till mandat i fullmäktige, enligt preliminära siffror.

– Jag är jätteglad, vi var nära det fjärde mandatet förra gången och nu har vi grejat det. Det är en kvittens på att vi gjort rätt och att det uppskattas, säger gruppledare Aphram Melki (C).

Centerpartiet har under de senaste fyra åren suttit i minoritetsstyre tillsammans med Alliansen.

I årets val har alla Allianspartier, förutom Centerpartiet, backat. Enligt Aphram har partiet en "nyckelroll" till skapandet av ett nytt styre.

– Vi kommer att avgöra majoriteter och vi behövs. Nu behöver vi penetrera siffrorna ordentligt och se var centern ska vara. Vi har hoppat härifrån och därifrån givet förutsättningarna, det talar om att de flesta vill samarbeta med oss.

Centerpartiet har tidigare styrt tillsammans med MP och S. Skulle de hoppa vänsterut i år igen skulle partierna få majoritet och kunna bilda ett styre.

Kan ni tänka er att "hoppa tillbaka" till andra blocket?

– Allt är öppet, vi får titta på det. Vi är öppna för de allra flesta partierna så länge vi har möjlighet att styra i viktiga frågor.

Röda linjer

Det finns dock en del där Centern inte kan vika sig, de kan inte tänka sig att samarbeta med SD. En onödigt tvär linje, anser SD Järfällas ordförande Jolin Berg.

– Om vi har politiska sakområden där vi kan samarbeta tycker jag att det är konstigt att vi inte kan sätta oss och samarbeta kring det, menar hon.

Även Sverigedemokraterna kan ha möjlighet att avgöra vilka som ska styra Järfälla.

Moderaternas tapp på 3,4 procentenheter innebär att Alliansen, enligt preliminära siffror, har 25 av 61 mandat i fullmäktige.

Med Sverigedemokraternas åtta mandat skulle de kunna skapa majoritet, 33 av 61.

Under senaste mandatperioden har Sverigedemokraterna haft en vågmästarroll men har i de flesta beslut röstat som styrande Alliansen.

Om de öppnar upp för samarbete, skulle ni kräva mer då för att styra?

– Det är upp till förhandlingarna, vi är beredda att ha ett samarbete med de partier som har liknande politik som oss och är beredda att genomföra våra förslag. Jag har inte låst fast mig vid att vi inte kan diskutera med alla partier i fullmäktige.

"Vinna tillbaka förtroendet"

För SD Järfälla har förra årets valsuccé med en dubblering av mandat i fullmäktige inte hållit i sig detta år. Istället har de tappat 0,6 procentenheter.

– Det är såklart att det är tråkigt, jag tror också att vi har gjort allt vi kan i denna valrörelse, den här gången var inte oddsen med oss tyvärr, säger Jolin Berg.

På riksplanet har det sett bättre ut för SD, där har Järfällabornas röster ökat med 1,6 procentenheter.

En anledning till större tapp för SD lokalt tror Jolin Berg kan vara att det blåst mycket kring SD Järfälla på senaste – tre toppnamn i föreningen har uteslutits eller avgått under detta år.

– Vår uppgift nu är att vinna tillbaka förtroendet och visa vilken fungerande förening vi egentligen är och håller på att bygga upp.

https://www.mitti.se/nyheter/sd-topp-skickade-memes-om-forintelsen-och-muslimer-avgar/repvif!bdYmfLPommd7HvcdVo5zw/

Många tapp i partiet, är ni stabila nog nu?

– Det är klart att det märks när folk försvinner, men det hade sin grund. Men vi är fortfarande en bra förening och har ett bra samarbete internt, så jag är inte ett dugg orolig, säger Jolin Berg.