Långtidsarbetslösa som går på bidrag bör vara redo att rycka in och skotta, tycker Sverigedemokraterna i Stockholms stad.

Partiet menar att de upphandlade entreprenörerna står inför stora utmaningar under intensiva snöfall och föreslår därför att stadsdelsnämnderna bör engagera personer som varit arbetslösa under lång tid, för att bistå med enklare snöröjningsarbete på gatorna.

– Stockholm har tusentals personer med ekonomiskt bistånd och vi ser att staden har problem med snöröjningen, vilket leder till stora samhällskostnader. Därför bör de som får bistånd vara redo att komma ut och hjälpa till i sin stadsdel, säger Gabriel Kroon (SD), gruppledare Stockholms stad.

Bryter mot avtal

Men förslaget möter kritik från olika delar av staden. Stadsledningskontoret säger att det skulle kräva mycket förändringar och kanske bryta mot avtal med de företag som sköter snöröjningen i dagsläget.

Trafiknämnden säger att de redan har sysselsättningar för personer utanför arbetsmarknaden, som halkbekämpning och isborttagning. Om de ska göra mer så behövs mer resurser, vilket de inte har.

Spade och skyffel

Gabriel Kroon (SD) svarar på kritiken genom att säga att de som är proffs på snöröjning skulle fortsätt att ha det huvudsakliga ansvaret. Men han tycker att långtidsarbetslösa kan hjälpa till med enklare snöröjning, som att skotta utanför kommunhuset, skolor eller insnöade hus.

Ska man inte lägga sin tid på att söka nya jobb när man är arbetslös, gynnar det samhället att folk är ute och skottar i stället?

– Personerna med försörjningsstöd står mycket långt från arbetsmarknaden. Att bidra i kommunens snöskottning är bra för att stärka sitt CV.